Svim željezničarima, ma gdje bili, čestitam njihov dan – 5. listopada

(Ovaj tekst napisao sam 2008. godine. Malo sam znatiželjan, obzirom da sam poodavno šutnut iz sustava, kako danas stvarno izgleda ta, nekad, i moja željeznica.)
HŽ 2020-te

I nisam nešto posebno radostan. Čemu se može radovati čovjek koji će za nekoliko mjeseci napuniti 65 godina i, po sili Zakona (starog), otići u mirovinu. Neki bi kazali „pa mirovini“. Kojoj mirovini?
Predsjednica vlade Središnje Hrvatske gospođa Kokoška, neki kažu da se je u jednom braku zvala i Bjeloglavi Sup, danas, dok hodam Drugom ulicom, u 3D projekciji koja lebdi nad istom tom Ulicom, uvjerljivo smješkajući se s ona svoja dva zubića, govori puku kako Središnja Hrvatska izlazi iz krize zahvaljujući upravo njoj te će u tijeku godine doći do usklađivanja i povećanja prosječne mirovine na oko 9 posto njezine plaće. „Evo!“ Nastavlja uvjerljivo se smješkajući: „Oni koji su birali u Istarskoj Hrvatskoj Crvenog Somelliera sada kukaju. Neka kukaju a kukurikali su. A da ne govorim,“ Nastavlja podižući stisnutu pesnicu:“Oni u Dalmatinskoj Hrvatskoj cvrče pod teretom investicije Isusa na Marjanu. Ta tko je vidio Isusa s kovrčama. Mi ćemo, pod mojim vodstvom, na Medvednici napraviti većeg. Tolikog da se vidi iz cijele Slavonske Hrvatske pa neka se pjeni onaj njihov predsjednik što mom premilom dopredsjedniku piše uputnice za liječenje. To će biti investicija koja će u cijelosti angažirati našu građevinsku operativu koja je ostala bez posla zbog prekida izgradnje nizinske pruge do Rijeke, te crvene utvrde. Nećemo mi, Središnji Hrvati, financirati prugu koja će donositi dobit Primorsko-goranskoj Hrvatskoj, tim crvenim skakavcima, ma koliko vršio pritisak na nas iz Zagorsko-međimurske Hrvatske onaj šuškavi sindikalac što se naziva laburistom. Ha, ha, laburista. Obični labudan.“ I ubaci kamen temeljac na Medvednici za kip koji će biti veći od onog, u izgradnji, na Marjanu.
Danas sam radostan jer još uvijek radim na svojoj dragoj Željeznici. Je da se sada moje Poduzeće zove Željeznice Središnje Hrvatske Infrastruktura d.o.o. ( ŽSHI ) ali priznali su mi staž što sam ga ostvario u one dvije države mraka i terora. Ostvario sam 64 godine mirovinskog staža i upravo sam krenuo na sastanak Udruge kojoj je predsjednik gospodin Klempo koji je suvereno vodi. O njegovoj vrijednosti govori i činjenica da je ujedno predsjednik Udruge ( i ako samo honorarni ) ŽDH, ŽIH, ŽSH, ŽZMH. Danas na dnevnom redu imamo ćevape treće generacije i aktualnosti iz Poduzeća.
Da se ne bih zamarao citirajući dragog vođu jer je to gotovo i nemoguće, usprkos audio-video zapisu cjelokupnog sastanka, prepričati ću saznanja: ŽSHI su pred restrukturiranjem koje će obaviti jedna konzultantska tvrtka iz prijateljske nam Republike Sjevero-istočno Kosovo koja ima izuzetne rezultate u rasturanju a to vam je nešto kod njih kao kod nas restrukturiranje. Jednostavno kazano ŽSHI gazi čvrstim korakom prema uspješnom poslovanju što će se provesti isključivo štednjom na svim razinama, ukidanjem nerentabilnih pruga i kolodvora, poticajnim mjerama prema višku zaposlenika te intenzivnom kontrolom i nadzorom nad izvršnim radnicima.
Savez za željeznicu s jednom konzultantskom tvrtkom s Farskih otoka koja se posebno bavi samo željeznicama predložio je, a Uprava na čelu s ministrom svega i svačega, gospodinom prognanikom Kaljmedijem, prihvatila plan da se ukine nekoliko kolodvora i pruga koje su nerentabilne. Od 1. slijedećeg mjeseca tako će raditi kolodvori Zagreb GK i kolodvor Vrapče koji je ujedno i pogranični kolodvor. Sukladno tome željeznički promet će se odvijati na pruzi Zagreb GK – Vrapče a ostale pruge i kolodvori predati će se na upravljanje Željezničkom muzeju te će se zaštiti posebnim Zakonom kao kulturna baština uz zaduženje Nekretninama da u idućih 100 godina uvedu tu baštinu u zemljišne knjige RSH.
Uprava u sastavu Predsjednik Uprave, prvi dopredsjednik, drugi dopredsjednik, treći dopredsjednik, četvrti dopredsjednik, 23 člana Uprave, predsjednik Udruge te 19 predsjednika Sindikata vođena tajnikom, prokuristom i prevoditeljima te 39 savjetnika jednoglasno su donijeli sistematizaciju. ŽSHI se sastoji od nadgradnje: Uprava 219 zaposlenih, Nabava 303, Željeznički muzej 404, Ljudski resursi i pravni poslovi 150, Mehanizacija 99, Prometni poslovi 501, Elektrotehnički poslovi 78, Građevinski poslovi 69, Nekretnine 1100, Pristup Infrastrukturi 101, Financije i kontroling 505, Kontrola sigurnosti prometa 220, Obrambene pripreme i sigurnost 55, te izvršenja prometa sastava: Prometna sekcija Zagreb 20 ( šef 1, zamjenik 2, pomoćnik 3, glavni inženjer 5, glavni tehnolog 6, prometnik 2, tajnica 1 ), Prometna sekcija Kutina 15 ( šef 1, zamjenik šefa 1, pomoćnik šefa 2, glavni inženjer 4, glavni tehnolog 2, tehnolog 4, referent za okoliš 1 ), Prometna sekcija Sisak 5 ( šef 1, glavni tehnolog 1, tehnolog 3 ), Prometna sekcija Novska 7 ( šef 1, zamjenik šefa 2, pomoćnik šefa 2, glavni inženjer 2 ), Prometna sekcija Karlovac 19 ( šef 2, zamjenika šefa 4, pomoćnik šefa 2, glavni inženjer 2, glavni tehnolog 2, tehnologa 7 ), Prometna sekcija Vrapće 18 ( šef 1, prometnik 1, 16 vozača ), Prometna sekcija Jastrebarsko 12 ( šef 1, pomoćnik šefa 2, glavni inženjer 2, enolog 2, sommelijer 2, tehnolog 3, Prometna sekcija Voloder 6, ( šef 1, enolog 3, sommelijer 2 ). Prometnike vlakova u sekcijama rasporediti u turnus 12/12. Ako se ukaže potreba za radnikom koji će zakopčati ili otkopčati vagon ili lokomotivu ili eventualno raditi neke druge sporedne poslove kada se ukaže potreba raspisati natječaj sukladno Zakonu o javnoj nabavi te postupiti po istom poštujući rokove.
Plaće Uprave i nadgradnje kao i za šefa prometne sekcije te dužnosnike Sindikata i Udruga odrediti će se po koeficijentu od 2 do 7 uzimajući kao osnovicu plaću ministra. Radnici izvršne službe biti će plaćeni sukladno učinku.
Kada sam ovo čuo strašno sam se zabrinuo. Moram raditi još gotovo 5 mjeseci a mog radnog mjesta nigdje na vidiku. Ne prolazim čak ni kao sommelijer jer i za to treba imati bar VSS. Zabrinuto priupitam dragog vođu koji mi odmah ponudi rješenje. Naime, poučeni iskustvom susjednih nam Željeznica Zagorja i Međimurja potrebito je u sekcijama Jastrebarsko i Voloder uvesti nekoliko radnih mjesta „vozač tačaka“ obzirom na specifične mjesne prilike. Kako bi za to radno mjesto zadovoljila VŠS mislim da bi, obzirom na sve moje zaštitne elemente i stečena prava, prošao netko i sa SSS. Sukladno tome on je već pisao svom dragom prijatelju ministru i, naravno, dragoj nam Predsjednici.
Poslije ovog mislim da je svima svjesnima jasno zašto se meni ne ide u mirovinu usprkos najavi drage nam predsjednice, gospođe Kokoške, o povećanju mirovina. Ja jednostavno želim raditi u toj tako organiziranoj firmi koja evidentno nudi prosperitet. A tek mogućnosti napredovanja? I to. Mnogi „vozači tačaka“ su daleko dogurali, zar ne?

Marjan Gašljević