Maridjan Merapi

Gdje god i kad god kažem moje ime Marijan, u Indoneziji se iznenade, onda nešto čavrljau između sebe pa se smiju. Sve si mislim što im je. Znam da ime Marijan na zapadu postoji samo kao žensko ime. U Holandiji se isto tako iznenade kad kažem da se zovem Marijan. U Francuskoj me zovu MARI- ŽAN. Neki Francuzi to izokrenu pa budem Žan-Marie. No, zašto je Indonežanima to čudno? Kad sam se raspitao, čuo sam ovu priču.
Bio je jednom neki MARIDJAN kojeg su zvali Mbah Maridjan. Mbah znači djed, dakle-djed Maridjan. On je živio 5 kilometara od kratera vulkana koji se zove Merapi. Vulkan je na otoku Java. Visok je 2958 metara i aktivan je. Taj Maridjan je na neki način proglašen čuvarom tog vulkana. Godine 2006-te vulkan se počeo tresti i erupcija je, po stručnjacima, bila neizbježna. Država je naredila evakuaciju ali taj Maridjan se nije htio ni pomaknuti. Te 2006-te godine erupcija je bila jako mala i nije se ništa katastrofalno dogodilo. Nije bilo žrtava ali Maridjan se malo opekao na vrućem pepelu. Poslije toga je postao nacionalni heroj jer je u njihovim očima predvidio da nije trebala evakuacija. U stvari, taj je deda imao sreću jer je moglo biti i puno gore. Njegove opekline su ipak bile takve da je bio 3 mjeseca u bolnici. No to je cijena da se postane nacionalni heroj.
Ipak, taj deda nije ništa naučio jer se i 2010-te godine pravio važan. Opet se vulkan uznemirio i počela je evakuacija no on je odlučio da nema opasnosti i da će sve proći bez problema. Ponovo je ostao na brdu zajedno s još desetak svojih pajdaša. Ali, nijedan od njih nije imao sreće jer je vulkan stvarno eksplodirao. Svi su bili zatrpani piroklastičkim pepelom. Kažu da je poginuo brzo jer je pepeo imao temperaturu od 1000 °C. Sve u svemu, on je još veliki heroj u Indoneziji. Svi ga znaju i dive mu se. Prošli mjesec su me pitali na pasoškoj kontroli kad su vidjeli moje ime, da li sam bio na Merapi vulkanu. Kažem im da nisam ali znam za Maridjana s Merapija. Čim sam im dao takav odgovor udarili su mi štambilj u pasoš i zaželjeli sretan boravak. Ti domorodci s Merapija zbilja nisu ništa naučili. Sad se spremaju da imenuju novog čuvara vulkana. Taj će isto tako procjenjivati da li će biti erupcija vulkana i (ne)davati dozvole za evakuaciju. Eto, to je priča o mom neobičnom imenjaku iz daleke zemlje.

By Marijan Jozić