AUTOHTONI PROIZVODI I ZIMNICA – STO IZLAGAČA NA SREDIŠNJEM TRGU

Na trgu bana Jelačića danas je otvoren sajam zimnice i autohtonih proizvoda na kojem se predstavlja sto izlagača od čega je 19 OPG-a iz Zagreba. Otvarajući manifestaciju gradonačelnik Milan Bandić je pozvao sve građane kojima se neda raditi zimnicu da se opskrbe ovdje po povoljnim cijenama.

Uz grad Zagreb suorganizator je Ministarstvo poljoprivrede a pomoćnica ministra Jelena Đugum je naglasila kako ova manifestacija pobuđuje veliko zanimanje kod poljoprivrednika. Ove je godine sto izlagača a zanimanje je bilo daleko veće, no prostor je donekle ograničen i nismo moglu udovojiti svima. Proizvodi koji se nude su autohtoni, zaštićeni na nivou Europeske unije ili su u tom procesu, kao i proizvodi zimnice koji se pojavlju na tržištu Hrvatske ali i EU.

Kao što je veliko zanimanje proizvođača tako je i veliko zanimanje građana pa smo sretni što možemo zajednosa gradom Zagrebom organizirati takvu akciju, rekla nam je Jelena Đugum.

Treba naglasiti i veliku angažiranost Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika koja pomaže u realizaciji takvih manifestacija,a sudjelovanje na sajmu su ostvarili proizvođači iz cijele Hrvatske na osnovu javnog poziva u kojima su naznačeni kriteriji za sudjelovanje.

Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj-klub članova selo, nam je rekla kako nisu organizacijski uključeni u sajam ali da su prije dvadesetak godina pokrenuli sajmovanje kroz projekte Eko etno Hrvatska i druge, Svakako je ovakvo sajmovanje vrhunska promičba jer se građani i turisti upoznaju s našim autohtonim proizvodima. U našoj udruzi su u tijeku pripreme za naš tradicionalni Suncokret ruralnog turizma u kojem se ocjenjuju najbolja obiteljsko poljoprivredna gospodarstva, poduzetnici i projekti vezani uz ruralni turizam, kaže Dijana Katica.

Jedinstve je ocjena da treba mlade educirati i nastojati da ostanu na selu i da se bave ne samo poljoprivredom nego i preradom uzgojenih proizvoda.. Postoje sjajni primjeri za to ali se u svemu je potrebna podrška cijelog društva i države.

 

Gradonačelnik Milan Bandić i pomoćnica ministra poljoprivrede Jelan Đugum na otvaranju
Otvorenje je proteklo uz glazbu i ples

ŽELJKO KRZNARIĆ