UMJETNIČKI PAVILJON: JOŠ JEDNA KAPITALNA IZLOŽBA

 

U Umjetničkom paviljonu je otvorena izložba Vlaho Bukovac i Alexandre Cabanel-povijesni susret učenika i učitelja. Izložbu su  predstavili Jasminka Poklečki Stošić, ravnateljica Umjetničkog paviljona u Zagrebu, Bernard Travier, gradski ministar kulture grada Montpelliera, Igor Zidić, jedan od autora izložbe, postava i teksta u katalogu i Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnika.

Izložba će biti  otvorena sve do siječnja iduće godine  a središnji je to događaj u 120.godini postojanja Umjetničkog paviljona s obzirom da je Vlaho Bukovac najzaslužniji za stvaranje ove institucije. Kako je naglasila ravnateljica paviljona Jasminka Poklečki Stošić, ova je izložba specifična po tome što se Bukovčevim djelima pridružuju i djela njegovog učitelja, velikog franscuskog slikara Alexandra Cabanela. Tako će ljubitelji likovne umjetnosti vidjeti 140 slika Vlahe Bukovca i 12 slika Cabanela koja su dobivena na posudbu.

Koautor izložbe Igor Zidić je naglasio kako je Cabanel bio vrhubsi obrazovan slikar kome je Bukovac došao u 22 godini života sa završenom pučkom školom ali i vrhunskim slikarskim darom i starstvenom ustrajnošću. Kroz 140 slika posjetitelji će moći vidjeti sve faze slikareva stvaralaštva – od pariške preko zagrebačke do praške faze. Bukovčeva djela su za izložbu posuđena iz niza hrvatskih i inozemnih muzeja (Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Slovenija), te  privatnih zbirki.

Bernard Travier, gradski ministar kulture Grada Montpelliera, izrazio je zadovoljstvo što može surađivati s Umjetničkim paviljonom i Gradom Zagrebom na izložbi na kojoj se zajedno predstavljaju dva velika umjetnika.

“Nadam se da se ta suradnja ovdje neće  zaustaviti nego da ćemo te veze razvijati i u budućnosti, s obzirom da je Montpellier važan grad za francusku kulturu”, ustvrdio je.

Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica gradonačelnik Grada Zagreba, uvjerena je da će ta izložba biti jedno od glavnih ovogodišnjih kulturnih događanja u Zagrebu i Hrvatskoj, a nada se da će ju posjetiti i učenici iz cijele Hrvatske.

ŽELJKO KRZNARIĆ