SAJAM ZIMNICE I AUTOHTONIH PROIZVODA

U petak će na trgu bana Jelačića će uslijediti nova manifestacija pod nazivom Sajam zimnice i autohtonih proizvoda i to po četvrti puta u organizaciji gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo te ministarstva poljoprivrede. Sajam će trajati tri dana, rekao je na tiskovnoj konferenciji pročelnik ureda Emil Tuk i bit će otvoren od 8 do 20 sati. Cilj ove manifestacije je promicanje hrvatskih poljoprivrednih prehrambenih proizvoda a i oživljavanje tradicije pravljenja zimnice.

Zimnica je već pomalo i zaboravljena a želja je da se građani podsjete na tradiciju spravljanja zimnice. Oni  koji mogu će sami napraviti zimnicu a oni koji ne mogu moći će kupiti gotovu zimnicu.

Okupit će se stotinu izlagača, rekao je Emil Tuk, iz cijele Hrvatske od čega će 19 proizvođača biti iz Zagreba. Dakle bit će klasična zimnice, ajvara, kiselih krastavaca, paprike, turšija, bit će domaćih džemova, zagorskih mlinaca, češnjaka, tradicionalnih suhomesnatih proizvoda, meda, maslinovog ulja i drugog. Svi proizvodi koji će biti izloženi su provjerenog podrijetla,

Tiskovnoj je konferenciji nazočio i predsjednik udruge mladih poljoprivrednika Jan Marinac koji je naglasio da je iznimno važno predstaviti autohtone proizvode pogotovo zato što je Zagreb sve jača turistička destinacija i gostima možemo predstaviti naše proizvodi. Tu su i proizvodi zimnice, što je nešto što mi mladi poljoprivrednici jako zagovaramo jer je nama finalizacija proizvoda bitna. Tako se može uz proizvodnju poljoprivrednih proizvoda postići dodana vrijednost.

Sigurno je da će brojni građani posjetiti ovaj sajam i popuniti svoje smočnice zdravim i ekološkim proizvodima.

ŽELJKO KRZNARIĆ