HRVATSKA GLAZBA U BEČU

Tradicija predstavljanja hrvatske glazbe bečkoj publici nastavlja se već četrnaestu godinu. Na najprestižnijim koncertnim prostorima nastupit će hrvatski glazbenici od 15. do 29. listopada, u organizaciji Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Festival je najavljen na tiskovnoj konferenciji u srijedu  Nakon uspješno završenog još jednog ciklusa Lisinski subotom, nakon vrhunskih Večeri na Griču i započetog drugog ciklusa Lisinski u Guvernerovoj palači u Rijeci, došlo je vrijeme da Lisinski posluje u drugom gradu, proširi uspjehe i izvan granice Hrvatske. U srcu Beča sa sjajnim izvođačima i programima, ovogodišnje izdanje podiže postavljenu letvicu. Pet koncerata, jedna radionica i jedna izložba u trajanju od petnaestak dana u najljepšim prostorima Beča, naglasio je savjetnik ravnatelja Lisinskog, Josip Nalis te dodao da će se festival  svečano otvoriti 15. listopada, izložbom posvećenoj djelu poznatog arhitekta Otta Wagnera, u čijoj kući je danas Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Austriji. Otto Wagner je bez sumnje jedan od najboljih arhitekata 20. stoljeća. Svoje je djelo iz Beča proširio na cijelo područje Austro-Ugarske, a tako i na područje Hrvatske. Poticaj za organiziranje izložbe je činjenica da se Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Austriji nalazi na mjestu njegove kuće.

Podršku Festivalu izrazila je i pomoćnica ministrice kulture  Iva Hraste Sočo:„ Izuzetno mi je zadovoljstvo istaknuti činjenicu da Ministarstvo kulture od samih početaka potiče Festival hrvatske glazbe u Beču. Drago nam je da je ove godine profiliraniji od prošlih godina. Koncertni su prostori vrlo dobri, umjetnici izvrsni. Veselimo se što će Aljoša Jurinić kao jedan od naših najdarovitijih umjetnika u usponu otvoriti festival u prestižnom Musikvereinu. Shvaćamo ovaj festival kao predstavljanje hrvatske glazbe u jednoj od svjetskih glazbenih prijestolnica. Drago nam je da je glazba i žanrovski različito zastupljena pa ćemo moći čuti različite vidove hrvatske glazbene baštine, kao i suvremene glazbene umjetnosti. Inače se ovaj projekt nastavlja na vrlo uspješnu godinu kulture Austrija-Hrvatska, kada je predstavljeno više od sto događanja u različitim umjetničkim disciplinama. To je nastavak jedne uspješne dugogodišnje bilateralne suradnje.“

Festival podržava i Grad Zagreb, na što se osvrnula zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević: „Moram reći da ne mogu vjerovati da je prohujala još jedna godina i da smo ponovno ovdje i predstavljamo još jedno izdanje. Predstavljamo priliku da će se najbolje od onog što imamo predstaviti na najboljim bečkim pozornicama. Mislim da ovakvu suradnju trebamo razvijati s nama bliskim zemljama, gdje postoji jedna kolektivna memorija, jedno dobro sjećanje na suradnju i u toj zajedničkoj povijesti postoji puno zajedničkih priča. Radi se o jako zahtjevnoj publici, jer je kroz povijest imala priliku čuti najbolje glazbenike u najvećem opsegu. Još jednom čestitam svima iz organizacije i nadam se da će se očekivanja svih ostvariti te da će bečka publika uživati, što će biti poticaj za daljnji rad. Ovakav je festival najbolja pozivnica na ostala događanja u našem gradu i zemlji.“

Festival se nastavlja 22. listopada nastupom Antiphonus ansambla koji su koncert odlučili posvetiti Ruđeru Boškoviću. 24. listopada u crkvi sv. Petra nastupaju Zagrebački solisti uz gitarista Petrita Ceku i sopranisticu Ivanu Lazar. Najbolje od hrvatske tradicionalne glazbe bečkoj će publici predstaviti orkestar ansambla Lado 25. listopada dok festival 29. listopada zatvara Elvis Stanić Group nastupom u kultnom klubu Porgy&Bess.

Josip Nalis i mladi pijanista Aljoša Jurinić

ŽELJKO KRZNARIĆ