Oko

„The Eye“ je azijski horor film iz 2002. godine. Njegovi tvorci su blizanci Danny Pang Phat i Oxide Pang Chun poznatiji kao Pang Brothers. Rođeni su u Hong Kongu 1965. godine, a obojica su redatelji i scenaristi. Azijski horor filmovi su se prilično uzdignuli i probili među gledatelje još početkom ovog stoljeća, a među najpoznatijima su: „The Ring“, „Pulse“, „Dark Water“, „Ju-on: The Grudge“, „A Tale of Two Sisters“, „Shutter“, „Thirst“ i naravno „The Eye.

Ne bi Amerikanci bili Amerikanci kada svoje prste ne bi upleli u cijelu priču i odmah započeli s izradom remake filmova, tako da su mnogi od navedenih dobili svoje američke kopije. Naravno, sve zavisi o ukusu, nekima američke verzije bolje odgovaraju, međutim svakako treba pogledati i originale, jer ekipa s istoka je nešto bolesnija.

Remake filma „The Eye“ snimljen je 2008. godine, a glavnu ulogu Sydney Wells tumači prelijepa Jessica Alba. U filmu je Sydney mlada slijepa violinistica koja se odlučuje na operaciju transplantacije rožnice. Kako je bila slijepa još od djetinjstva, polagano se privikava na svijet prepun oblika i boja, međutim nešto ipak nije u redu. Sydney se počinju ukazivati neobične i zastrašujuće stvari, odnosno smrt koja odvlači žive s ovoga svijeta. Obitelj počinje sumnjati u njezino mentalno zdravlje, dok je ona sve više sigurna kako je ključ svega donator rožnice.

Recenzije kažu kako je američka verzija filma zapravo mlaka, mada smatram da je za ocjenu dobar. Ljubitelji Jessice Albe će svakako uživati, tim više jer se dotična može vidjeti iza zamagljenog stakla tuš kabine.

Mario Lovreković – Lovra
Foto: YouTube screenshot