Ima jedna duga cesta

Nemam dionice HTa, ni INE, ni HEPa. Ne vjerujem u imovinu koja se dijeli među dioničarima. Ako bih mogao biti vlasnik svega, to da, ili bar većinski vlasnik, ono 50% + jedna dionica. Onda uz dobrog lojera (u žargonu Ivice iz Londona naziv za odvjetnika, op.a.) možete muljati ostale dioničare koliko vas volja. Kontrolni paket? Ono 25% + jedna je već riskantno. Ako ste vješti možete obrati vrhnje, ako niste onda ste obrali bostan, neki već jesu. Neki tek hoće. Nemam ni Agrokorove dionice, jer sada bih bio udjeličar u dugu. Ljudi ni ne znaju da nije najgore ako dionice propadnu, postanu bezvrijedne, najgore je ako imaju negativnu vrijednost. To znači da ste dužni. Ne znam za fondove; možda imam nešto Agrokora u drugom stupu. Tj. nemam. Nemam više.

Očekujem da svi dionici daju svoj doprinos da se postigne nagodba” – blagoglagoljao je svojevremeno Premijer u izjavi vezanoj uz dogovor vjerovnika najvećeg od najvećih giganata hrvatske Privrede. Zasigurno je namjerno izbjegao riječ sudionici jer ona podrazumijeva uvažavanje i zajedničku suradnju svih koji su uključeni u neki proces, u ovom slučaju u stečaj po posebnom zakonu. Razumijem ja Kancelara, on uvijek nastoji suptilno ubiti svaki prizvuk proizvoljnosti; želi pokazati da upravlja procesom nagodbe. A i procesima uopće. Kao selektor štafetne utrke. Prvu dionicu, onu po ravnom, trči jedan „teži“ upravitelj, u zavoj ide onaj „lakši“, bolje hvata krivinu; onda ide ministrica, a u finišu ministar, samo ravno i ne okreći se sine. Je li neko nagazio crtu? Nekom ispala štafeta? To će Uskoci prosuditi u nastavku; ili kako im bude najzgodnije, ako im bude zgodno. Uopće. Ili ako budu morali. Možda se i varam. Možda je Prvi jednostavno pod velikim jezičnim utjecajem Predsjednice. Iako se nisu previše divanili zadnjih dana. Trenutno su u slozi. Šute jedan od drugoga. Harmonično. Kad nisu harmonični ona običava kvocati. Preko medija. Riječi sudionik i sudjelovanje potpuno izbacila iz upotrebe. Te slabe, mlake, mrske riječi koje počinju sa su. Na primjer: sukreator; druga riječ za fikus.

Suradnici i suradnja postali su mrski i na nižim razinama vlasti. „Ujedinjeni smo postali važni dionici političkog života“ – kaže Božidar Longin, zadarski župan, na summitu lokalne samouprave. I njega prozirem. Zadrani su emotivno vezani uz neke od najljepših dionica Dalmatine: dionica Maslenica, dionica Zadar 1, dionica Zadar 2. Ima i dionica do luke Galženica. Nju zovu po jednom drugom Božidaru. Ne, nemam dionice HACa!

Sam sam samo zainteresiran za dionice autoceste. Na primjer volio bih znati kada će dionica Autoceste A11 Lekenik-Mošćenica. To bi bio vrh. Radiš u Metropoli, živiš u Drenčini, ili Praćnom, ili u Hrastovici; onako, kuća na brijegu s pogledom na Kupu, a posao na pola sata vožnje od te ljepote. Neka onima u Metropoli niskopodni tramvaj do kafilerije u Sesvetama, ili Samoborček. Ja biram Autocestu. Pa neka košta šta košta. Ma i sad nije loše. Vozio sam ja A11 još dok je imala samo onu dionicu od nigdje do nikuda; i prije nego ju je otvorio tadanji premijer Ivo. Onako iz gušta. Još se nije naplaćivala. Sad se plaća i poskupljuje u sezoni. 11 kuna. Nema veze. Obožavam i odmorište u Pešćenici. Još nema sadržaja. Svaki put u prolazu vrtim slike poznatijih odmorišta uz Dalmatinu: Brinje, Janče, Krka, Mosor. Krasota. Pola minute instant godišnjeg odmora. Bit će i Pešćenica jednog dana. Sada su spojili Goricu i Zagreb do ranžirnog kolodvora. Ravno sve do američke ambasade. Kad bi samo Metropolonačelnik uslišio molitve: „i pruži nam Nadvožnjake naše preko Kolodvora naših“. Ma bit će i toga, jednog dana, dat će Bog. Trenutno je važnije malim Petrinjcima kupiti knjige. E-udžbenike za Školu. Školu za Život.

Čitam da su se i riječki i pulski dionici hrvatske brodogradnje zaputili do Zagreba. Pridružit će im se i Uprava. Svita župana. Dožupana. Dodožupana. Pridružit će im se i ptica Dodo. S Brijuna. Dioničarima ponestalo vlastita kapitala za plaće pa će navratiti do Markova trga. Po malo gotovine iz riznice. Naše. Zajedničke riznice! I na sastanak s ostalim dionicima. I onim strateškim i onim nestrateškim.

Što će sad izmudrovati Najprviji od Svih? Ovo neće biti samo štafeta, bit će to pravi maraton dionika i dioničara. Valjda će se naći i dovoljno dugačka dionica. I dovoljno široka. Pa da kapitalizam može u paralelu sa socijalizmom; i s komunizmom u zaustavnom traku. Novca će se već naći. Novim, još povoljnijim, zaduženjem. Znaju to Agrokorovi financijski virtuozi!

Ima jedna duga cesta, koja vodi sve do (k)raja! Treba se samo ufati!

Darko Androić

Darko Androić rođen je u Sisku. Osnovnu i srednju školu završio je u Petrinji. Stekao je doktorat prirodnih znanosti iz fizike. Radi kao profesor na PMF Zagreb. Kao eksperimentalni fizičar bavi se istraživanjima subnukleonskih svojstava materije.