Referendum

Kažu da se otrov čuva u malom bočicama. Ja volim kratku formu. Naprosto je obožavam. Kao npr. dvominutne vijesti na radio Sljemenu. Nema vremena da se upakiraju muljaže ili propaganda. Smo ono najvažnije. Neprocjenjivo. U pravilu ne gledam televiziju; žali bože vremena. Ja sam više radijski tip. Ponekad HRTi, u malim dozama. Tema dana. Kratko i ne mora se gledati. Obično ugoste neke fine i ugledne ljude. Na kraju voditeljica tirkizno ledena pogleda zaželi ugodnu večer. Taj dio pogledam.

4. lipnja 2018. Danas nema tirkiznih očiju. Dva će ugledna stručnjaka Ustavnog prava, profesori i doktori, reći svoje mišljenje o referendumskim pitanjima. Da čujemo. U prilogu profesorica sa špice u Rijeci; veli pitanja nisu ustavna. Ekspert iz Osijeka misli opet da pitanja jesu ustavna, čini se da ih je on pomogao i sročiti. Naposljetku stručnjak iz Zagreba. On ništa ne misli. On je znanstvenom metodom utvrdio da pitanja nisu ustavna. TAKO SE TO RADI IZ METROPOLE!

Kakva mišljenja, tu se za razliku od provincije sve radi znanstveno. Svojevremeno su znanstvenici iz metropole na ispitu potpisivali svoje knjige studentima. Lijepa gesta s obzirom da je papirnata verzija njihovih znanstvenih predavanja koštale pola tadašnje radničke plaće. Za dugo sjećanje. Knjigu ionako više nisu mogli prodati antikvarijatu. Cijenu je imala samo nepotpisana. Jedan poznatiji znanstvenik iste institucije sročio je prevažan zakon. On predviđa da ćete na svaki svoj USB stik ilegalno skladištiti glazbu. Kao pokoru za tu vašu sklonost kriminalu i kršenju autorskih prava platit ćete mali pristojbu. I na diskove, i na CD-ove i na DVD-ove. Devedesetih je pak jedan drugi ustavni stručnjak i znanstvenik iz metropole, javljajući se telefonom u TV-emisiju, izjavio kako novac nije ni pokretnina ni nekretnina, pa ga je zato nepotrebno spominjati u imovinskoj kartici. Ova znanstvena teorija nije se dugo održala. Manje je poznat onaj znanstvenik iz metropole koji je društveno vlasništvo omražene Socijalističke Republike potezom znanstvena pera pretvorio u državno vlasništvo. Nakon toga se, a sve znanstvenom metodom tko prvi njegova djevojka, počelo krčmiti društveno vlasništvo. I nastavilo se do današnjih dana, sve znanstveno. Da, ipak je Hrvatska bogata zemlja. Isti je poslije postao akademikom. Razumljivo. I ja bih na njegovom mjestu volio biti manje poznati akademik.

Slučajno se i sam bavim znanošću. Nekom drugom znanošću doduše. Važno svojstvo znanstvene metode koja je kod nas u upotrebi je da je provjerljiva i ponovljiva, reproducibilna. Eksperiment možete ponoviti i u provinciji i u metropoli; i u Europi, i u Americi, i u Australiji; rezultati uvijek moraju biti isti. Zato ni fizičari, ni kemičari nisu dobrodošli gosti teme dana. Njihova su mišljenja dosadno ista. Objektivna i netelevizična. Sva sreća pa fizičari ne pišu Ustav i ne mogu postati ustavni suci. To bi bilo toliko dosadno da bi gledanost TV dnevnika pala ispod nule; na -273.

Darko Androić

Darko Androić rođen je u Sisku. Osnovnu i srednju školu završio je u Petrinji. Stekao je doktorat prirodnih znanosti iz fizike. Radi kao profesor na PMF Zagreb. Kao eksperimentalni fizičar bavi se istraživanjima subnukleonskih svojstava materije.