Mir Božji, Hristos se rodi!

U riječima tradicionalnog pozdrava “Mir Božji, Hristos se rodi”, kojima pravoslavni vjernici čestitaju Božić, sadržan je osnovni smisao Božića, praznika svih ljudi – mir. Malo djetešce rođeno u skromnoj štalici u Betlehemu postalo je nositelj nade i najvećeg poklona koji se može dati čovječanstvu.

Proslava rođenja Isusa Krista najradosniji je kršćanski praznik. Podsjeća nas na radost življenja i dijeljenja sreće s drugima. A sam čin dijeljenja s drugima je i osnovni smisao česnice, kruha koji se po tradiciji mijesi ujutro na sam dan Božića. U njega se obično stavlja novčić i on se ne reže nožem već lomi rukama tako da svatko za prazničnim stolom dobije po mogućnosti jednak komad. Simboliku tog postupka i njegov značaj za obitelj, ali i ljudsku zajednicu u cjelini, još više naglašava sama riječ „česnica“, kojoj osnovu čini staroslavenska riječ „čest“ što znači dio, ali i sreća. Jer dijeljenje onoga što imaš s drugim ljudima, bližnjima, jedan je od najljepših osjećaja

Ove godine pravoslavni vjernici s područja Banovine dočekuju Božić nakon katastrofalnog potresa što je prošli tjedan pogodio ovo područje i uzrokovao sedam ljudskih žrtava kao i strahovite štete na kućama, javnim i poslovnim zgradama i na sakralnim objektima, kako Katoličke tako i Pravoslavne Crkve.

Na ovu tragediju cjelokupno stanovništvo Republike Hrvatske reagiralo je valom dobrote, zajedništva, međusobnog pomaganja i naravno dijeljenjem onoga što ima s onima koji su teško postradali – svojim bližnjima.

Vjera i nada su iznova zasjale.

Usred tragedije rodila se najljepša božićna priča!

Aleksandar Olujić