DJELA ANDYJA WARHOLA I DRUGIH POZNATIH POP-ART UMJETNIKA U GALERIJI INFELD U DOBRINJU NA KRKU

0

Od nedjelje 12. srpnja do srijede 30. rujna 2020.g. u Kulturnom centru Infeld u Dobrinju na otoku Krku bit će postavljena izložba „Stars& Guitars” koja spaja djela Andyja Warhola, Roya Lichtensteina, Keitha Haringa, Stevea Kaufmana, Mela Ramosa, Kikija Kogelnika i drugih poznatih pop-art umjetnika s rijetkim gitarama iz Zbirke Infeld. Ukupno će biti predstavljeno preko 120 slika, grafika i printova te 30 gitara, a među njima i gitara Fender Nocaster iz 50-ih godina.

Izložba je otvorena svaki dan u srpnju i kolovozu od 10 do 13 te od 18 do 22 sata, a u rujnu od 10 do 13 te od 17 do 21 sat.

Izložbu, pod etiketom Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, organizira Zdenka Infeld, izvršna direktorica tvrtke Thomastik-Infeld GmbH iz Beča (Austrija), a ulaz na izložbu je besplatan.

 

O Zbrici Infeld

Zbirka Infeld jedna je od najvećih privatnih umjetničkih zbirki u Austriji. Bečki poduzetnik Peter Infeld (1942.-2009.) počeo je prikupljati umjetnine sredinom 1960-ih. Bečka škola fantastičnog realizma, naivna umjetnost iz Hrvatske, pop-art, budističke meditacijske slike s Tibeta (takozvani „Thangkas“) i outsider art u fokusu su Zbirke Infeld.

Kako bi djela učinio dostupnima široj javnosti, Peter Infeld izgradio je reprezentativne kulturne centre: 2000. godine u Halbturnu, Gradišće, Austrija i 2001. u Dobrinju, na otoku Krku. Prekrasna vila na glavnom trgu nazvana “Gospa dobrinjska” autentično je obnovljena.

Peter Infeld bio je vlasniki izvršni direktor tvrtke Thomastik-Infeld. Tradicionalna bečka tvrtka jedan je od najznačajnijih proizvođača žica širom svijeta. Thomastik-Infeld proizvodi oko 3000 različitih žica i, nedvojbeno, zauzima izuzetnu poziciju na globalnom glazbenom tržištu. Žice se ručno izrađuju još od 1919. Nakon smrti Petera Infelda 2009., njegova udovica, Zdenka Infeld, porijeklom iz Hrvatske, nastavlja obiteljsku tradiciju u proizvodnji žica kao i u prikupljanju umjetnina.

U zadnjih 20 godina, na obje lokacije organizirano je više od 20 besplatnih izložbi.

Stars and Guitars_

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here