Marija Patljak Bilić dobitnica Nagrade VAM udruge SVE za NJU za 2020.

0

Jubilarna deseta Nagrada VAM udruge SVE za NJU za 2020. ide u Istru u ruke Marije Patljak Bilić.

Udruga SVE za NJU dodijelila je jubilarnu desetu Nagradu VAM pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba. Poštujući epidemiološke mjere svečanost je upriličena u prostorijama Udruge u prisustvu najbližih prijatelja i predstavnika Udruge.

Nagrada je utemeljena u spomen na jednu od osnivačica i prvu predsjednicu Udruge dr. sc. Vesnu Andrijević Matovac. Krhka pojavom, ali snažna karakterom, osnivanjem Udruge 2008. dala je novi zamah u borbi protiv raka dojke pa ova jedinstvena Nagrada s pravom nosi njezino ime.

Proteklih godina devet osoba ponijelo je Nagradu VAM za svoj doprinos u dizanju svijesti o važnosti borbe protiv raka i pružanja podrške oboljelim ženama. Ovom sjajnom društvu pridružila se ove godine Marija Patljak Bilić, žena koja je u jeku svoga liječenja našla snage objaviti svoju priču te sustavno putem javnih istupa i na društvenim mrežama podizati svijest o važnosti prevencije raka dojke, ohrabrivati zdrave žene da se redovito kontroliraju, a bolesne da budu pozitivne i posvećene liječenju. Istra je dobila svoju VAM ženu!

Marija Patljak Bilić, dobitnica Nagrade VAM udruge SVE za NJU za 2020

Aktivno se uključila u projekt „Zdravo ljeto s osmijehom“ Brune Šimleše i svojim angažmanom u zajednici povezala iznajmljivače i vlasnike OPG-a i tako osigurala besplatno ljetovanje, dobrodošlicu i oporavak za oboljele žene. Nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji angažirala se na prikupljanju pomoći ugroženima. Za ovogodišnju dobitnicu stigla su čak dva neovisna prijedloga. Jedan je uputio  Edi Pastrovicchio načelnik Općine Bale, a drugi Maja Miljković koja je baš za Mariju izmislila novu riječ.  „Njezina bolest je bila okidač za silne „dobrosti.“ U prekrasnom tekstu Mariju je opisala kao ženu kod koje „ne“ ne prolazi kao odgovor. Marijinu upornost i predanost prepoznala je i Udruga.

„Od dana kad sam na svojoj koži osjetila val dobrote koji su pokrenuli moji prijatelji, Općina Bale na čelu sa jednim posebnim načelnikom gospodinom Edijem Pastrovicchiom, odlučila sam da ću ja nastaviti širiti dobra dijela i da je to moja misija. Hvala mojim predlagateljima i Udruzi. Ponosna sam i radosna što sam u društvu dobitnika ove Nagrade. Zahvaljujem predlagateljima i divnim ženama iz SVE za NJU“ rekla je Marija. U dirljivom govoru zahvalila se između ostalih i svojoj onkologinji dr. Anuški Budisavljević.

Nagradu su dobitnici uručile predsjednica Udruge dr. Almenka Balenović i dr. Nika Lazić, kćer Vesne Andrijević Matovac. Iz Udruge poručuju: „Draga Mare, želimo ti dobro zdravlje i puno energije za buduća dobra djela na ponos tvoje obitelji, tvoje Istre i Bala i, naravno, svih nas. Vjerujemo da ćeš biti inspiracija drugima za dobra djela i društveni angažman.“

Čestitke dobitnici!

Dodjela Nagrade VAM udruge SVE za NJU za 2020

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here