Zagrebačka županija, kao osnivač 35 osnovnih i srednjih škola na svom području, u potpunosti je zakazala uoči početka nove školske godine. Ravnatelji škola u gradovima i općinama na području županije su bijesni što je na njih prebačena sva odgovornost, a Zagrebačka županija pritom im ne može i ne želi financijski pomoći niti im daje konkretne upute kako organizirati prijevoz učenika i druge mjere za početak školske godine. Da bude apsurd još veći, Zagrebačka županija ove je godine ukinula sufinanciranje radnih bilježnica i pomoćnih obrazovnih materijala te taj trošak u potpunosti prebacila na roditelje ili lokalnu zajednicu. Ranijih godina nabavka radnih bilježnica od strane Zagrebačke županije naglašavana je kao velika demografska mjera, od koje se brzo odustalo kad su na red došli stranački interesi.

„Kao u onoj basni o cvrčku i mravima, župan Kožić se dosad zabavljao s HDZ-om, dignuli su u jeku koronakrize rekordan kredit za gradnju škola i sportskih dvorana u HDZ-ovim općinama, a sada očekuje da ga ravnatelji kao vrijedni mravi spašavaju. Početak je školske godine,  a on nema novaca za školske autobuse, djeci je uskratio radne bilježnice, a nastavnicima, nastavnom osoblju i čistačicama poručuje neka se sami snalaze za maske i dezinfekcijska sredstva“ – izjavio je Mihael Zmajlović, predsjednik županijske organizacije SDP-a Zagrebačke županije te naglasio kako mu se javljaju ravnatelji škola koji su ogorčeni ovakvim ponašanjem Županije te prozivaju župana Stjepana Kožića i predsjednika skupštine Matu Čička da koriste svaku situaciju za naslikavanje, a skrivaju se kad se pojave problemi. To i je točno, jer niti jedan niti drugi nisu bili prisutni na sastanku koji je pročelnik za školstvo Zagrebačke županije u srijedu održao sa ravnateljima škola, a razlog je bojazan da se ne izlože pitanjima i brojnim kritikama od strane ravnatelja.

Naime, da bi se zadovoljile mjere za organizaciju nastave koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo potrebna je značajna intervencija u dosadašnji način prijevoza učenika, što podrazumijeva povećanje broja linija posebnog školskog prijevoza, posebno u ruralnom području. Školski prijevoz u ingerenciji je Zagrebačke županije kao osnivača škola, ali oni za to više nemaju novaca, a zadužili su se za građevinske radove koji su realno mogli i pričekati. Paradoks je utoliko veći što postoji veliki broj prijevoznika koji se bave povremenim prijevozom i čiji autobusi stoje ili su bili prisiljeni dijeliti otkaze zbog pada prometa u turizmu i prijevozu, stoga nema izgovora da se ovaj problem ne može riješiti ili s postojećim ili angažmanom nekih dodatnih prijevoznika.

„Zagrebačka županija bježi od odgovornosti i prebacuje ju na ravnatelje škola osobno. Na ovakav način župan Kožić ih doslovno tjera da svjesno krše ili izigravaju mjere, jer bez osiguranog prijevoza, maski za svo osoblje i dezinfekcijskih sredstva, niti jedna škola neće moći ispoštovati i početi školsku godinu kako je to propisano. Zbog takvog kockanja će najviše u opasnosti biti djeca“ – istaknuo je Zmajlović i naglasio da je razlog cijele ove situacije politička trgovina koju je Kožić napravio s HDZ-om i kreditom da se 80 milijuna kuna usmjeri na gradnju škola i sportskih dvorana u HDZ-ovim općinama.

Ulaganje u mlade i njihovu sigurnost, poboljšanje standarda u osnovnom i srednjem obrazovanju, teme su kojima se župan Kožić rado hvalio, a ove godine je to sve spalo na dvije platnene maske po učeniku – zaključuje Zmajlović. Lista stvari koje su i učenicima i roditeljima uskraćene je puno duža. Zbog toga SDP Zagrebačke županije proziva Župana Kožića i ovim putem mu postavlja javno pitanje je li spreman i on osobno preuzeti odgovornost za rizik kojem će od ponedjeljka biti izloženi svi učenici, posebno učenici putnici, a posredstvom njih i članovi njihovih obitelji?

ŽELJKO KRZNARIĆ

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here