Koncert baroknog Ansambla Camerata Garestin na PRANDAU festivalu u Donjem Miholjcu

Autor: Aleksandar Olujić

U srijedu, 8. srpnja 2020. godine u 20,00 sati, u velikoj vijećnici dvorca Mailath održat će se koncert baroknog Ansambla Camerata Garestin, kao treći koncert PRANDAU FESTIVALA orguljaške i komorne glazbe u Donjem Miholjcu.

Donji Miholjac, pitoreskni gradić na Dravi, mnogima je poznat samo kao granični prijelaz prema Mađarskoj, uz koji mi malo stariji vežemo sjećanja na čekanje u koloni dok iz gepeka vire štruce dimljenog sira, mađarskih kobasa i ostalih „suvenira“ iz Pečuha ili granici bližeg Harkanja. U ta je vremena dok se nervozno čekalo hoće li carinici biti „milostivi“, malo tko pomišljao o tome što ovaj gradić na Dravi skriva u svojim njedrima. Za činjenicu da se u njemu nalazi jedan od najočuvanijih dvoraca u Slavoniji i Hrvatskoj, dvorac Mailath-Prandau okružen lijepim perivojem, znali su samo rijetki, a još manje je bilo onih što su bili svjesni doprinosu obitelji Prandau kulturnom, društvenom i gospodarskom razvoju ovog kraja.

A baš na tradiciji i glazbenoj kulturnoj baštini vlastelinske obitelji Hilleprand von Prandau Grad Donji Miholjac je u suorganizaciji s Turističkom zajednicom Grada Donjeg Miholjca, Župom sv. Mihaela Arkanđela, Povijesnom udrugom “Mailath“ i Glazbenom školom pri OŠ A. Harambašića, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH, ove godine pokrenuo 1. Prandau festival orguljaške i komorne glazbe. Festival je programski usmjeren na promoviranje orguljaške i komorne glazbe, revitalizacijom bogatog kulturnog naslijeđa i glazbene tradicije obitelji Hileprand-Prandau, a naročito jednog od članova obitelji, Karla baruna Prandaua.

Festival je otvoren 20. lipnja gitarističkim recitalom našeg vrsnog glazbenika Krešimira Bedeka, da bi potom 27. lipnja održan koncert Kvarteta Rucner, Ane Rucner i Veronike Brzica, a prekosutra će velika vijećnica dvorca Mailath ponovo biti mjesto održavanja novog koncerta, trećeg po redu u okviru ovog kulturnog događaja, u izvedbi baroknog Ansambla Camerata Garestin.

Krešimir Bedek

„Ansambl Camerata Garestin okuplja vodeće hrvatske vokalne i instrumentalne interprete glazbe 17. i 18. stoljeća. Osnovan je 2008. godine na poticaj varaždinskog violončeliste Krešimira Lazara, uz suosnivače sopranisticu Ivanu Lazar, flautista Danija Bošnjaka te čembalista i orguljaša Krešimira Hasa. Sastavljen je od glazbenika čija bogata iskustva već dulje vrijeme doprinose kulturnom i umjetničkom životu Republike Hrvatske.
Na programu koncerta u Donjem Miholjcu Ansambl Camerata Garestin izvodit će dijela hrvatskog majstora Ivana Lukačića, značajnog kompozitora barokne glazbe Jacoba Basevija il Cervetoa, njemačkog skladatelja i orguljaša baroknog razdoblja Johana Sebastijana Bacha te Georga Freidericha Händela, njemačko-engleskog baroknog skladatelja poznatog po svojim oratorijima i operama.
Nakon izvanrednog, neponovljivog i izuzetno posjećenog koncerta Kvarteta Rucner, Ane Rucner i Veronike Brzica, hrabro krećemo na nova povijesna glazbena putovanja u duhu barokne glazbe u jedinstvenoj dvorani dvorca Mailath koja je upravo sagrađena za izvođenje komorne glazbe kakvu izvodi Ansambl Camerata Garestin“, rekao je Emund Andler-Borić, umjetnički voditelj PRANDAU festivala.

PRANDAU festival traje do 30. rujna kada će u Crkvi sv. Mihaela Arkanđela biti održan završni koncert na kojem će nastupiti dvojica naših najistaknutijih glazbenika: Goran Končar na violini i Edmund Andler-Borić na orguljama.