RIJEKA 2020: Radionice u sklopu ‘Diversity Mixer’ programa

DIVERSITY MIXER RADIONICE – SUDJELOVANJE U KULTURI: RAZNOLIKOSTI I INKLUZIJA

U ponedjeljak i utorak, 29. i 30. lipnja 2020.g. u vremenu od 9.00 do 16.00 sati u Filodrammatici u Rijeci (Korzo 28) u sklopu programa Europske prijestolnice kulture bit će održane radionice pod nazivom „Sudjelovanje u kulturi: raznolikosti i inkluzija“.  

Radionice su dio projekta Diversity Mixer – politike i prakse u kulturnim i kreativnim industrijama koji se kroz istraživanja, radionice, konferenciju i preporuke za javno financiranje kulturnih i kreativnih industrija (KKI), bavi različitošću, i to u polju proizvodnje, sadržaja i recepcije dobara i usluga koje te industrije proizvode.

Radionice, koje vode Tatjana Aćimović i Sanja Bojanić, uz Antonia Pavlovića i Anu Žnidarec Čučković u praktičnom dijelu, namijenjene su osobama koje rade u sektoru kulturnih i kreativnih industrija – u ustanovama u kulturi, nezavisnim organizacijama i poduzećima, samozaposlenima, studentima, kao i svima onima koji se u polje kulturnih i kreativnih industrija tek žele uključiti.

Prijave su obavezne, a polaznici mogu sudjelovati na jednoj ili obje radionice. Broj prijava je ograničen.

Prijavni obrazac je dostupan ovdje.

Prvog dana, u ponedjeljak 29. lipnja, radionica će se baviti temama publike, posjetitelja i korisnika kulturnih sadržaja – koju ulogu imaju u očima, svijesti i strateškom planu organizacije ili u očima građanina ili potrošača? Čija je, zapravo, odgovornost publike, što se čini kako bi se publici osigurao pristup te na koji način im se osigurava sudjelovanje u kulturi?
Nemogućnost pristupa ustanovi ili nedostupnost kulturnog sadržaja određeni broj građana stavlja u položaj diskriminiranih u društvu. Koji su izazovi, posljedice i poteškoće s kojima se susreću? Cilj radionice je podizanje svijesti za cjelovitost društva za koje stvaramo kulturni sadržaj, prepoznavanje osjetljivih i najugroženijih skupina i pojedinaca, upoznavanje s rješenjima i primjerima dobrih praksi.

Drugog dana, u utorak 30. lipnja, bit će riječi o karakteristikama rada u kulturnim i kreativnim industrijama, a to su: zajednički rad, različiti sadržajni i tehnički doprinosi, dijalog, suradnja, razmjena i politike različitosti. Kolektivnost proizvodnje karakterizira individualni, grupni i timski rad u proizvodnji kulture, ne samo na razini pojedinaca u kreativnim procesima, nego i u različitim oblicima suradnje organizacijske i institucionalne prirode. Cilj ovog edukativnog procesa jest smanjivanje i uklanjanje pretpostavki za diskriminaciju (prema kolegicama, kolegama, partnerima), prepoznavanje diskriminatornih postupaka prema sebi, doprinos izgradnji organizacije čija je prednost vrednovanje identiteta različitosti i inkluzije te samim time jačanje kapaciteta zajednice ustanova, organizacija i djelatnika u kulturnim i kreativnim industrijama.

Projekt je sufinanciran kroz Program o pravima, jednakosti i građanstvu Europske unije (2014-2020), a zajednički ga provode RIJEKA 2020 d.o.o. i Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, u suradnji s Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj, kao pridruženim partnerom.

Detaljni raspored radionica 

Ponedjeljak 29. lipnja 2020. – Radionica I. –   Tko ne može do kulture i zašto?

9h – 9.30h                    Prijava sudionika / (kava, čaj)

9.30 -10.15h                 Uvod

10.15 – 11.00h             Dolazi li publika k vama ili joj vi idete u susret?

11.00h – 11.15h           Pauza

11.15 – 12.00h              O (ne)pristupačnosti i razumnom pristupu

Kultura (protiv) socijalnog isključivanja

12.00h – 13.00h            Pauza za ručak

13.00h – 13.45h            Praktikum

Uvod u audio-deskripcije, osnovne karakteristike

13.45h – 14.30h            Praktikum

Audio-deskripcije u svijetu i u Hrvatskoj

14.30h – 14.45h            Pauza

14.45h – 15.30h            Praktikum

Timska izrada audio-deskripcije

(insert iz filma „Uzbuna na zelenom vrhu“, Č. Černić, prod. Kinorama)

15.30h – 16.00h            Prezentacije timskog rada / Zaključci

 

Utorak 30. lipnja 2020. – Radionica II. –  Jednake mogućnosti ili zašto je važno biti autentičan      

 

9.00 – 9.30h               Prijava sudionika / (kava, čaj)

9.30 – 10.15h              Uvod

10.15 – 11.00h           Pita li vas tko o godinama i na koji način?

                                 Jesu li spol, rod ili seksualna orijentacija, doista problematični?

11.00 – 11.15h           Pauza

11.15 – 12.00h           Od deklarativne tolerancije do zagrljaja osobe s invaliditetom

Pripadanje (naciji, rasi, kulturi) bez stereotipova, je li to moguće?

12.00 – 13.00h           Pauza za ručak

13.00 – 13.45h            Praktikum

Speed date – sličnosti i razlike, interkulturalost

13.45 – 14.00h            Praktikum

Doživljaj vlastitog Ja – kako se identificiramo, kako nas vide drugi, predrasude i                          stereotipi

14.00 – 14.15h           Pauza

14.15 – 15.00h            Praktikum

Posegnimo za zvjezdicama – povezanost, autentičnost pojedinca

15.15 – 16.45h            Praktikum

Susjedovo dvorište – poziv na djelovanje

16.45 – 17.00h            Zaključci

 

Biografije voditelja/ica radionica:

Tatjana Aćimović, doc. art., 1966., diplomirala teatrologiju na (Paris III – Sorbonne Nouvelle, Pariz). Predaje na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku (kolegiji „Kazališna produkcija“ i „Organizacije civilnog društva i umjetnost“). Umjetnička direktorica Festivala prava djece i osnivačica Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator (programske aktivnosti: Festival prava djece, Uključi me kulturno, Senzibilizacijom do integracije, Razgovor počinje filmom itd.). Kazališna i filmska producentica (2020/2021 za umjetničke organizacije Ulysses Kazalište i Arterarij). Autorica poglavlja “Pravo na kulturu i sudjelovanje u kulturi“ – Matanovac Vučković, R., Uzelac, A. i Vidović D. (ur.) Analiza postojećeg stanja kulture u Republici Hrvatskoj. (Radni naslov, dokument u pripremi). Zagreb: Ministarstvo kulture RH.

Sanja Bojanić, svoj istraživački interes smješta u područja filozofije kulture, rodnih studija, filozofija srodstva i seksualnosti te afekt teorije. Izvršna je direktorica Centra za napredne studije Jugoistočne Europe (CAS SEE) te predaje na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Doktorirala je na Sveučilištu Pariz 8, gdje je također i magistrirala Hipermedije, znanosti i tehnologije komunikacija i informacija. Pored nastavnog iskustva na Sveučilištima Paris 8 i Kraljevskog koledža Sveučilišta u Aberdeenu u Škotskoj, radila je u Nacionalnom Institutu za povijest umjetnosti u Parizu, u tjedniku Nouvel Observateur i u Laboratoriju za evaluaciju i razvoj digitalnog nakladništva.

Antonio Pavlović, direktor je Centra za audiodeskriptivne djelatnosti i promicanje dostupnosti kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom. Završio je Visoku školu za međunarodne odnose i diplomaciju, ali ne bavi se strukom za koju se školovao, nego svu svoju energiju, sposobnosti i vrijeme posvećuje jednom cilju – proširiva­nju mogućnosti uživanja u kulturnim sadržajima osobama s različitim oblicima invaliditeta. Urednik je naracije u procesu prilagodbe filmova za slijepe, a u istom svojstvu surađuje i s kazalištem Gavella.

dr.sc. Ana Žnidarec Čučković formalno se obrazovala na Učiteljskoj akademiji i Filozofskom fakultetu. Uz redovita stručna usavršavanja surađuje sa Agencijom za odgoj i obrazovanje te s Centrom za ljudska prava i demokratsko građanstvo i Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Iskusna je trenerica koja učestalo surađuje s civilnim sektorom na području organizacije i provedbe edukativnih radionica (udruga “Civitas -Znanstvenici i mediji protiv nasilja”, “Unicef – Za sigurno i poticajno okruženje u školama”, udruga B. a. b. e. – “Slušam, čujem, razumijem”).