Predstavljanje knjige ‘Onkraj pozornice’ Lade Čale Feldman u ZKM-u

0
Lada Čale Feldman 'Onkraj pozornice', naslovnica / foto: izvor Disput

U utorak, 4. veljače 2020. u 18 sati, u Zagrebačkom kazalištu mladih biti će predstavljena nova knjiga dr.sc. Lade Čale Feldman: „Onkraj pozornice“.  

Knjiga „Onkraj pozornice“ (Disput, 2019.) obuhvaća analitičke studije proznih, dramskih i filmskih ostvarenja hrvatskih i stranih autora, pri čemu se koristi inovativna i interdisciplinarna metodologija. Neka su poglavlja ranije objavljena u časopisima ili zbornicima te ovdje proširena, a neka su izvorno pisana za ovu priliku; u svakom slučaju, njihovo objedinjavanje u knjižnom obliku daje svim poglavljima nov kontekst i novo značenje, te stvara koherentnu i inovativnu znanstvenu knjigu o književnosti, teatru i filmu.

Radi se o djelu prekretničkom podjednako u tumačenju i aktualizaciji klasika poput Držića, Krleže, Begovića, Molièrea i Joycea, kao i u razumijevanju društvene suvremenosti kroz raspravu o recentnim kazališnim i filmskim adaptacijama.

Djelo je podijeljeno u pet dijelova koji parafraziraju klasičnu petočinsku dramsku strukturu. Tri središnja “čina” posvećena su novim čitanjima Krleže, analizama kazališnih i filmskih adaptacija književnih djela i filmskih biografija, te prepletanjima proze i kazališta. “Prolog” se pak bavi teorijskim pitanjima o odnosu dramskog i pripovjednog modusa, a “epilog” fenomenom glume i teškoćom njezinog zaustavljanja, opisivanja u jeziku.

Podvrgavajući pomnom promišljanju prividno posve nesumjerljive primjere, od filmskih adaptacija romana do primjenjivosti naratološke aparature na dramu, od teorije izvedbenih praksi teorijskih promišljanja izvedbe do problema predstavljačke i kazivačke konceptualizacije koncepata predstavljanja i kazivanja, autorica ukazuje ne samo da je riječ o međusobno povezanim, pa i srodnim problemima, nego i da je za njihovo razumijevanje iznimno korisno da ih se proučava usporedno.

Lada Čale Feldman (r. 1963. u Zagrebu) redovita je profesorica i predstojnica Katedre za teatrologiju i dramatologiju Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Piše znanstvene radove koje objavljuje u zemlji i inozemstvu, izlaže na hrvatskim i međunarodnim skupovima s temama na presjecištu teatrologije, antropologije, književne teorije i feminističke kritike, autorica je prikaza knjiga i kazališnih kritika, a povremeno i prevoditeljica. Dobitnica je triju nagrada, od kojih je jedna međunarodna. Osim što je urednica i suurednica nekoliko zbornika, od kojih dva na engleskom jeziku, autorica je i koautorica knjiga Teatar u teatru u hrvatskom teatru, Zagreb: Naklada MD i Matica hrvatska, 1997; Euridikini osvrti, o rodnim izvedbama u teoriji, folkloru, književnosti i kazalištu, Zagreb: Naklada MD i Centar za ženske studije, 2001; Femina ludens, Zagreb: Disput, 2005; U kanonu, studije o dvojništvu, Zagreb: Disput, 2008. (s Moranom Čale); Uvod u feminističku kritiku, Zagreb: Leykam International, 2012. (s Anom Tomljenović) te U san nije vjerovati, Zagreb: Disput, 2012.

 

Lada Čale Feldman ‘Onkraj pozornice’ (Disput, 2019.)
Urednik izdanja: Josip Pandurić.

O knjizi će govoriti: Natka Badurina i Tomislav Brlek.
Moderator: Srđan Sandić.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here