Kočani orkestar

Večeras će u zagrebačkom Boogaloo Clubu nastupiti makedonska etno gypsy brass atrakcija Kočani Orkestar. Kao posebni gosti će nastupiti plesne skupine Sarasvati, Walde, Apsaradhe i Nipriye koje će održati svoje plesne točke prije koncerta kao uvod u večer, nastupiti kao gošće Kočani Orkestra tj plesati dok oni sviraju i nastupiti na Balkan Fiesta after partyju nakon koncerta u maloj dvorani Boogalooa.

Kočani orkestar je internacionalna koncertna atrakcija i jedan je od najcjenjenijih romskih sastava u svijetu. Glazbeni stil ovih neumornih trubača vrlo je zanimljiv i jedinstven. Tradicionalna romska glazba je temelj njihovog izraza kroz koji se isprepliću furiozna kola i svadbene veselice, sa tužnim i melankoličnim elegijama. Kao glazbenici romskog porijekla iz Makedonije, veliku važnost pridaju upravo makedonskoj narodnoj glazbi, ali iz njihovih instrumenata se pored etna može čuti i elementi funkya, jazza, s virtuoznim improvizacijama solista, a pored klasičnih hitova izvode i popularne pjesme današnjice u svojim verzijama.

Na svom prvom Hrvatskom gostovanju 2003. godine u zagrebačkoj Tvornici, pod vodstvom Ismaila Salieva Kočani Orkestar su „zapalili“ publiku i zasluženo osvojio status najboljeg trubačkog sastava. U veljači 2007. godine ansambl je dobio novo, ali također iskusno vodstvo u liku Bilenta Salieva, Ismailovog sina, te se postupno pojačao mlađim snagama. Ovaj iznimno popularni sastav može se pohvaliti redovitim nastupima u Zagrebu koji su već postali svojevrsna tradicija. Dvije godine zaredom su dupkom napunili etno/rock pivnicu na zagrebačkom Bundeku u sklopu Rujanfesta, a u Boćarskom domu za doček nove godine napravili totalni urnebes. Od nedavno bilježe izvrsnu suradnju s hrvatskim bendom kubanskog usmjerenja Cubismo, s kojima su gostovali u emisiji ‘Garaža’ na HRT-u a zajedno su snimilii pjesmu “Cumbanchero”. Sa Lukom Nižetićem su snimili pjesmu i video spot “Kad orkestar zasvira”. Redoviti su gosti klubova duž cijele Jadranske obale, od Istre do južne Dalmacije. Osim u Hrvatskoj, Kočani orkestar je nastupao i u Francuskoj, Americi, Kanadi, Turskoj, Italiji, Sloveniji….

Kočani su snimili pet albuma: ‘A Gypsy Brass Band’, ‘L’orient est rouge’, ‘Gypsy Mambo’, ‘Alone At My Wedding’ i ‘The Ravished Bride’. U pripremi je i šesti studijski album, kao i mnogobrojne zanimljive suradnje s hrvatskim estradnim umjetnicima.
Vrata Boogalooa će se otvoriti u 20:30 sati, plesni show će započeti u 21 sat, a Kočani Orkestar će se popeti na pozornicu u 22:00. Nakon konceta će se nastaviti party pod nazivom Balkan Fiest na kojem će se vrtiti popularna etno glazba od izvornih verzija do dubstepa, a kao iznenađenje će se tokom večeri na pozornici pojaviti plesačice, u pratnji Kočani Orkestra.