Svjetski dan romskog jezika

0
S proslave Dana nacionalnih manjina u Sisku; foto: M. Gašljević

By A. Olujić

Danas je Svjetski dan romskog jezika. Ovaj romski praznik je prvi puta, na inicijativu Udruženja za promociju romskog obrazovanja u Republici Hrvatskoj “Kali Sara”, obilježen prije devet godina u Zagrebu, a kao datum obilježavanja odabran je 5. studeni pošto je toga dana 2008. godine izašao prvi Romsko – hrvatski i hrvatsko – romski rječnik, a u studenom 2015. godine Opća skupština UNESCO-a prihvatila je inicijativu Republike Hrvatske te je službeno proglasila 5. studeni kao Svjetski dan romskog jezika.

Jezik nije samo kompleksni komunikacijski sistem već predstavlja kulturnu okosnicu i dio je identiteta svakog naroda. Romski jezik je jezični dijasistem od oko 60, djelomično vrlo različitih, dijalekata od kojih je u svijetu najrašireniji Romani ćhib, a Veljko Kajtazi je u svom Romsko – hrvatskom i hrvatsko – romskom rječniku govoreći o dijalektalnoj različitosti napisao: „Romska narječja se mogu podijeliti u dvije skupine: vlašku i nevlašku. U prvu skupinu, predstavlja i govore hrvatskih Roma, ulaze kalderaški, lovarski i gurbetski govor. Nevlaškim govorima smatraju se karpatski, baltičko-sjevernoruskopoljski i sintski, kojim govore zapadnoeuropski Romi, te arlijski i burgudžijski, kojim se govori na Balkanu, pa tako i u nas.“

Uspostavljanje Svjetskog dana romskog jezika trebao bi biti korak naprijed u nastojanju da se romska manjina može obrazovati na vlastitom jeziku.

Dragi Romi, sretan vam praznik vašeg jezika.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here