Izložbe ’30 godina Arheološkog parka Andautonija’ i ‘Rimsko zlatno prstenje iz fundusa Arheološkog muzeja u Zagrebu’ u AMZ-u otvorene su do 9. veljače

U Noći muzeja 2024., 26. siječnja, program Arheološkog muzeja u Zagrebu uživo i virtualno popratilo je 5327 posjetitelja. Od toga je 3875 posjetitelja u živo razgledalo dvije izložbe u Arheološkom muzeju u Zagrebu Rimsko zlatno prstenje i 30 godina Arheološkog parka Andautonija i sudjelovalo u edukativnim radionicama, te također razgledalo i  izložbu u Galeriji AMZ Altamira – Remek djelo prve umjetnosti, dok je AMZ virtualni muzej razgledalo 1452 posjetitelja.

Svi zainteresiranI koji su u Noći muzeja 2024. propustili posjetiti Arheološki muzej u Zagrebu mogu do 9. veljače besplatno razgledati dvije izložbe:

Rimsko zlatno prstenje iz fundusa Arheološkog muzeja u Zagrebu

29. prosinca 2023. – 9. veljače 2024.

Prsten je Rimljanima bio više od običnog nakita, a osim svoje dekorativne namjene, kao ukras na ruci, imao je simboličko i magijsko značenje. U antičkim izvorima spominje se pod različitim nazivima (condalium, ungulus), a najčešće kao anulus. Ovisno o materijalu od kojeg je bio izrađen, prsten je imao i važnu ulogu u određivanju statusa u vojnoj i civilnoj hijerarhiji. Pravo nošenja zlatnog prstena bilo je određeno i posebnim zakonom (ius annuli aurei). Rimljani su najčešće nosili prsten na četvrtom prstu (prstenjaku), zatim na kažiprstu i naposljetku na malom prstu. Neki su oblici prstena bili iznimno veliki i masivni, sa širokim ramenima i teški za nošenje, pa postoji mišljenje da je ovakvo prstenje nošeno na palcu. Prstenje su nosili i muškarci i žene, a prikazivani su na antičkim statuama, freskama i nadgrobnim spomenicima.

30 godina Arheološkog parka Andautonija

26. siječnja 2024. – 9. veljače 2024.

Izložbom 30 godina Arheološkog parka Andautonija u Arheološkom muzeju u Zagrebu obilježava se djelovanje Arheološkog parka od 1994. do 2024. godine. Izložbom se obilježava i 55 godina istraživanja Arheološkog muzeja u Zagrebu, na prostoru Ščitarjeva, pa su tim povodom izloženi i neki od najznačajnijih nalaza. Na izložbi je predstavljen dosadašnji rad Arheološkog parka, kao i planovi za budućnost. Edukativni programi kao što su rimske igre, moda, izrada bula, pisanje na voštanim pločicama i drugi, a koji se provode posljednjih 20-ak godina u Arheološkom parku Andautonija, predstavljeni su kroz radionice u kojima mogu sudjelovati svi posjetitelji. Na izložbi su izložene brončane pisaljke, a s kopijama pisaljki posjetijelji mogu i sami isprobati kako se pisalo po voštanim pločicama. Posebni dio izložbe posvećen je Marku Juvenciju Primigeniju (zaštitnom znaku Parka) i njegovom autoru Danku Jakšiću (Likovni studio).

Radno vrijeme Arheološkog muzeja u Zagrebu:

utorak – petak    10 – 16 sati

subota               10 – 14 sati

zatvoreno ponedjeljkom, nedjeljom i praznicima

Ulaz besplatan!