Završen 9. Fra Ma Fu festival – Daniel Pavlić, Miomir Štrbac i Damir Tolj dobitnici nagrada za najbolje reportaže u 2022. godini

U Daruvaru je završen 9. Fra Ma Fu festival – festival reportaže i reportera.

„Festival je posvećen slavnom reporteru Franji Martinu Fuisu (Virovitica, 1908. – Plitvice, 1943.), sjajnom novinaru i autoru besmrtnih reportaža o malim ljudima (i njihovim velikim problemima) čije je sudbine majstorski pretakao u pitke članke. Njegove pjesme slamale su srca obožavateljica, songovi u kabaretskim predstavama nasmijavali publiku, a stripovi za koje je pisao scenarije čitatelje su ostavljali bez daha. Crtao ih slavni Andrija Maurović, dosezali su goleme naklade. (…) Sve to, sav njegov stvaralački rad i uzbudljiv život – novinarstvo, književnost, film, kazalište, strip, mašta, avantura, bicikl, avion, i putovanja – učinili su nam se dobrom podlogom za multimedijalni festival, priredbu kojom ćemo baštiniti Fuisovo djelo, predstavljati recentno stvaralaštvo i poticati mlade.

Cilj Festivala je očuvanje reportaže kao vrste koja je sve manje zastupljena u medijima u onom obliku kako je to Fuis radio.“

(Festival Fra Ma Fu)

Na Festival su ove godine pristigle ukupno 34 reportaže razvrstane u tri kategorije: “U fokusu”, “Lijepom našom” i “Širom svijeta”.

Iste je ocjenjivalo povjerenstvo za dodjelu nagrada u sastavu: Olga Vujović, Hrvoje Ivančić, Branka Primorac, Hrvoje Zovko i Strahimir Primorac.

Dobitnici nagrada:

  • u kategoriju “U fokusu” nagradu je osvojio Daniel Pavlić za reportažu “Pronašli smo auto koji je Alina ostavila u Moldaviji dok se spašavala od rata u Harkivu“;
  • u kategoriji “Širom svijeta” dobio je Miomir Štrbac za priču “Napulj, prekrasni ružni grad”;
  • u kategoriji “Lijepom našom” nagradu je osvojio Damir Tolj z reportažu “Gošća da će skočiti u bazen, a gleda je 15 krava! I vol! Došli se napit…”.

Također, dodijeljene su nagrade za novinarski i humanitarni rad, koje su primili novinari i humanitarci iz Bosne i Hercegovine Ajdin Kamber i Vanja Stokić.

Organizatori FRA MA FU Festivala su Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje (SINKO) i Hrvatsko novinarsko društvo (HND), a pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija, Grad Daruvar, Turistička zajednica Daruvar-Papuk, Bjelovarsko-bilogorska županija i Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije.

Dobitnici nagrada 9. Fra Ma Fu festivala / foto: izvor facebook