Prva izvedba jedne drame Simona Stephensa u Hrvatskoj – ‘Svjetlo pada’ uskoro u ZKM-u

Simon Stephens jedan je od najplodnijih i najvažnijih suvremenih britanskih dramskih pisaca. Njegove se drame i dramske adaptacije od kraja devedesetih izvode i u zemljama engleskog govornog područja kao i širom Europe, najviše u Njemačkoj, a on sam surađuje s brojnim značajnim europskim redateljima. Stephensovi su dramski tekstovi raznoliki  i formalno i tematski,  u rasponu od tzv. prljavog realizma do poetske ili postdramske fragmentacije, od angažirano političkog do posve intimnog pristupa, žanrovski fluidni, otvoreni različitim kazališnim interpretacijama.

Premijera drame Svjetlo pada u ZKM-u bit će prva izvedba neke Stephensove drame u Hrvatskoj. Režiju potpisuje Janusz Kica, s čijim se redateljskim senzibilitetom dramski rukopis ovog teksta iznimno dobro poklapa.

Drama Svjetlo pada (2019.), okrutna i nježna, istodobno je i prikaz jedne disfunkcionalne obitelji rasute po sjeveru Engleske i duboka meditacija o smislu života koji najjače bljesne u blizini smrti. Radnju pokreće unutarnji dijalog sa samom sobom žene od pedesetak godina, u trenutku u kojem iznenada umire od moždanog udara, trenutku koji se potom izmiče iz vremenskog slijeda  i povezuje situacije u kojima se nalaze njezine dvije kćeri, sin i muž.  A ona im, u tom izmaknutom trenutku, može svjedočiti, pa čak i reći ono što je ostalo neizgovoreno i nezavršeno. Eliptične, paralelne, scene i dijalozi vode do preciznih psihoških profila, u samu srž transgeneracijske traume, uz gorki humor i hrabru nadu u zalječenje, bez imalo patetike i suvišnih riječi.
Svjetlo koje pada ono je koje obasjava i ono koje se gasi.

Lada Kaštelan, dramaturginja  

 

Prva premijera ZKM-a u novoj kazališnoj sezoni 2022/2023.

07.listopada 2022. u 20 sati

Simon Stephens

SVJETLO PADA / LIGHT FALLS

redatelj:  Janusz Kica

Glume:

Doris Šarić-Kukuljica, Sreten Mokrović, Lucija Šerbedžija, Mia Melcher, Vedran Živolić, Ugo Korani, Adrian Pezdirc, Nataša Dangubić, Petra Svrtan, Ivan Pašalić.

Autorski tim:

prijevod: Vinko Zgaga
redatelj: Janusz Kica
dramaturginja: Lada Kaštelan
scenografija: Numen + Ivana Jonke
kostimografkinja: Doris Kristić
oblikovatelj svjetla: Aleksandar Čavlek
skladatelj glazbe: Stanko Juzbašić
asistentica redatelja: Žad Novak
asistentica dramaturginje: Sandra Pašić
asistent scenografa: Vanja Magić
inspicijentica: Milica Sinkauz

 

Simon Stephens
(rođen 6. veljače 1971. Stockport, Velika Britanija)

Engleski je dramatičar. Budući da je dugi niz godina predavao na programu mladih pisaca u Kraljevskom dvorskom kazalištu, sada je umjetnički suradnik u Lyric Hammersmith. Inauguracijski je suradnik dramatičara Steep Theatre Company, Chicago, gdje su američke premijere imale četiri njegove predstave, Harper Regan, Motortown, Wastwater i Birdland. Njegovo pisanje široko se izvodi u cijeloj Europi i, zajedno s Dennisom Kellyjem i Martinom Crimpom , jedan je od najizvođenijih pisaca na engleskom jeziku u Njemačkoj.

Njegove drame postale su nagrađivane predstave u Velikoj Britaniji, među ostalim dva puta nagradom Olivier za najbolju novu predstavu 2013. nagrađena drama Znatiželjni incident s psom u noćno dobaPornografija je osvojila kritiku „Nagrade za kazalište u Škotskoj“ za najbolju novu predstavu u razdoblju 2008.-09. Na obali širokog svijeta osvojila je također nagradu Olivier za najbolju novu predstavu u 2006.

 

Janusz Kica 
(rođen 1957. Wrocław, Poljska)

Kazališni redatelj, studij teatrologije završio je 1981. na Jagiellonskom sveučilištu u Krakovu. U Njemačkoj, u Kölnu upisuje studij teatrologije i povijesti umjetnosti, gdje u početku radi kao redateljski i scenografski asistent u raznim kazalištima, a od 1986. do 1989. bio je stalni asistent režije, poslije i kućni redatelj, u Wuppertaler Bühnen, kazalištu koje je proslavila Pina Bausch. U tom kazalištu, jedna od njegovih prvih samostalnih predstava bila je scenska postava Knjige o džungli, a 1990. dobio je poziv postaviti Knjigu o džungli na pozornicu u Zagrebačkom kazalištu mladih. Predstava je postigla veliki uspjeh, a još i danas vrijedi za jednu od najboljih predstava u povijesti tog kazališta te predstavlja početak Kicine kazališne suradnje s hrvatskim glumištem. Suradnja sa ZKM-om će ostati njegova najuspješnija suradnja s nekim hrvatskim kazalištem postavivši redom uspješne predstave kao što su: Tri mušketira (Aleksandre Dumas), San ljetne noći (William Shakespeare), Skakavci (Biljana Srbljanović), Krijesnice (Tena Štivičić), Moj sin samo malo sporije hoda (Ivor Martinić), Europa (Tena Štivičić, Steve Waters, Lutz Hübner i Malgorzata Sikorska)…

U ostalim kazalištima ističu se njegove predstave Na Tri kralja (GK Komedija), Trilogija o ljetovanju (Carlo Goldoni) i Bjesovi (Fjodor Mihajlovič Dostojevski/Albert Camus) (HNK Zagreb), Orfej silazi (Tennessee Williams) (GDK Gavella), Raspra (Pierre Carlet de Marivaux) (HNK Ivana pl. Zajca)… Čak su tri njegove predstave dobile glavnu nagradu u kategoriji najbolje predstave u cjelini na Nagradama hrvatskog glumišta. Riječ je o Tri mušketira (ZKM, 1995.), Amfitrion (Dubrovačke ljetne igre, 2003.) i Noć Iguane (Splitsko ljeto, 2005.).

Režirao je i u brojnim njemačkim kazalištima kao što su Staatstheater Karlsruhe, Stadttheater Bremerhaven, Stadttheater Koblenz, Staatstheater Mainz a također i u Austriji. Na Salzburger Festspiele surađivao je s Peterom Steinom i Andrzejom Wajdom. Često režira i u Sloveniji gdje je i dobio neke od najznačajnijih kazališnih nagrada.