Glinske Agate o tragedijama koje nas zbližavaju i osnažuju

U nedjelju, 19.lipnja 2022., pod stoljetnim viduševačkim lipama, u cintoru crkve sv. Franje Ksaverskog, dogodio se doista jedinstven skup pod nazivom „Tragedije nas zbližuju i osnažuju“.

Naime, organiziran je i održan kao dan zahvale Udruge Sv. Agata-Glina, a ova je lijepa  crkva postala bogatija za kip svima dragog sveca – sv. Antuna kojeg je iz Padove donijela i darovala nam prekrasna dr. Nela Sršen. Svojom su nazočnošću rad Udruge podržali i drugi uvaženi gosti – ministar i potpredsjednik u Vladi RH Tomo Medved, u ime župana SMŽ  Domagoj Orlić, ravnatelj DGU dr. sc. Damir Šantek, gradonačelnik Gline Ivan Janković te dr. Marina Kovač, ravnateljica NPB „Dr. Ivan Barbot“ Popovača.

Udruga je osnovana 19.listopada 2019. godine, a za predsjednicu je izabrana dr. Sanja Štingl-Vlašić. Cilj je što potpunije  pomoći onkološkim bolesnicama i njihovim obiteljima. Poseban naglasak stavljen je na podupiranje  provođenja preventivnih aktivnosti iz „Nacionalnog programa za rano otkivanje raka  dojke“, a  time i ranog otkrivanja raka uopće, te što dostupnije i kvalitetnije  liječenje onkoloških bolesnica s područja Gline. Uz to, osigurava se i prijevoz na kemoterapije i zračenje u onkološkim klinikama u Zagrebu.

Pored navedenih aktivnosti, trenutno se provodi projekt pod nazivom „PrOTRESimo svijest o raku – zajedno za bolje sutra“ koji je sufinanciran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. U dosadašnjem djelovanju, članice su bile angažirane u raznim akcijama: Dan mimoza, Dan narcisa, Ružičasti listopad, Mama budi zdrava… kojima se aktivno pokušava utjecati na važnost brige za očuvanje vlastitog zdravlja, redovite preventivne preglede, rano otkrivanje raka te poboljšanje kvalitete života onkoloških pacijentica. U sklopu projekta“ PrOTRESimo svijet o raku- zajedno za bolje sutra“ provodi se manualna limfna masaža onkološkim bolesnicama, a u suradnji s Udrugom „Sve za nju“ pruža se grupna i individualna psihološka pomoć.

Udruga okuplja sve veći broj žena s glinskog područja te broji oko 113 članica, a od toga je 48 onkoloških bolesnica. Surađuje  s udrugama koje imaju iste  ciljeve – Udruga  Sve za nju-Zagreb, Udruga  Sv. Margareta-Dubrava, Udruga JAKA- Osijek, Hrvatska Liga protiv raka Čakovec, Hrvatska Liga protiv raka Drniš i dr. koje su i u najtežim trenucima nakon potresa pomagale i Udruzi  kao i onkološkim bolesnicama. Rad Udruge  Agata-Glina posebno je  osnažen u izazovnim vremenima katastrofe – pandemije covida i potresa!

Za skup „Tragedije nas zbližuju i osnažuju“ odabrano je, ne slučajno, brdo i crkva u Viduševcu – ti povijesni simboli stradanja, hrabrosti, opstojnosti i ljepote.  Poznato je da je Viduševac više od tri stoljeća staro hrvatsko selo koje je u jesen 1991. godine, nakon višemjesečnih napada agresora, razoreno, opljačkano  i spaljeno. Crkva Sv. Franje Ksaverskog mjesecima je bila na udaru agresorskog topništva. Tada već jako oštećena, tijekom okupacije je srušena. Ovdje se u VRA „Oluja“ predao 21. krajiški  korpus neprijateljske vojske. Mnogi Vidušljani su se vratili u svoje selo koje  nakon rata obnovljeno. Danas se dobro se sjećaju svega što je dalo za obranu Domovine ali opet svjedoče novim životnim izazovima koje su im donijeli pandemija i potres.

Kao Udruga, članice su se angažirale da bi svojim pacijenticama i njihovim obiteljima olakšale borbu s teškom bolešću. Potres je nanio ogromnu materijalnu štetu zdravstvenim i školskim ustanovama koje su bitne za funkcioniranje grada te oštetio i razorio domove mnogih bolesnica i njihovih obitelji. U  tim nevoljama, opet nisu bile same te je  i ovom prilikom izražena zahvalnost Vladi RH, SMŽ, Gradu Glini, svim donatorima i volonterima koji su zdušno radili na normalizaciji života u gradu.

Ovaj izniman događaj je započeo sv. misom za žrtve potresa i onkološke bolesnike koju je služio domaći župnik vlč. Nikola Majcen. Nastavljen je druženjem uz okrjepu te radnim dijelom skupa „Tragedije nas zbližuju i osnažuju“ koji je otvorila predsjednica Udruge dr. Sanja Štingl – Vlašić. O tome što je Udruga  radila nakon potresa, kako  se snašla u novim okolnostima, tko se sve odazvao u pomoć, govorila je dr. Štingl Vlašić koja neumorno okuplja članice i potiče ih na humanitarno djelovanje. Na organiziranje života u teškom vremenu pandemije i potresa osvrnuli su se i ministar Tomo Medved, Domagoj Orlić, gradonačelnik Ivan Janković, dr. Marina Kovač te na kraju i dr. Nela Sršen koja je dovela konvoj humanitarne pomoći u Petrinju i tada upoznala dr. Štingl-Vlašić. Iskustvo zauzimanja za druge i djelatna ljubav dr. Sršen prema Hrvatskoj koju uvijek nosi u srcu, duboko su nas dirnuli. Dr. Štingl-Vlašić uručila je dragoj gošći prigodan poklon koji će ju u Italiji podsjećati na ono što je vidjela i doživjela na viduševačkom brdu.

Teško bi bilo ovdje ponoviti što je tko rekao. Vjera u ljude i zajedništvo bile su ključne riječi govornika. Svi su nastojali dati sve od sebe da se život koliko toliko dovede što bliže normalnog – zdravstvo, školstvo, stambeno zbrinjavanje, infrastruktura…Ono što ostaje zauvijek nenadoknadivo su tragično izgubljeni ljudski životi. Zajednička je poruka da čovjek u potrebi malo može sam. I ovaj se put pokazalo da nas tragedije osnažuju i zbližavaju, a naš narod je u tome jedinstven. Već 29.12. 2020.  popodne konvoji automobila s pomoći krenuli su na Banovinu…Volonteri nisu pitali što treba već su se hvatali posla…Neki su ostali ovdje do danas. Ali,  mnogo toga je, na žalost,  zaboravljeno…

Vrijedne glinske Agate s ovog su skupa željele poslati  poruku – žele da se čuje glas udruženih onkoloških bolesnica. Krajnji je cilj udruživanje svih udruga onkoloških bolesnika jer samo se zajednički može promicati kvalitetnije liječenje i rješavanje postojećih problema uz potporu  resornog ministarstva i svih nadležnih institucija!

Autorica: Katica Gašljević Tomić