Kafu mi majmune ispeci!

0

Autor: Aleksandar Olujić

Vlasnik riječkog kafića Three Monkeys stavio je 12. veljače jedan post na facebook u kojem je istresao svu žuč koju je, očito, već dugo nakupljao u sebi. Njegov bi post vjerojatno ostao samo jedan od brojnih izljeva gorčine i razočarenja stanjem u našoj zemlji, kakvi se često mogu naći na društvenim mrežama, da nije jedne zamolbe vlasnika, što se nalazi u tekstu, a sadrži formulaciju koja je poslužila kao detonator za eksploziju raznih komentara i optužbi. Naime, vlasnik Tri majmuna zamolio je članove, glasače i simpatizere HDZ-a da ne dolaze u njegov kafić jer tamo nisu dobrodošli.

Priznat ćete da je u najmanju ruku neugodno kada vam netko javno uskrati dobrodošlicu, odnosno proglasi vas nepoćudnom osobom. Pri tome uopće nije bitno sviđa li vam se to mjesto ili društvo, sama činjenica da je nešto zabranjeno vama osobno je uvredljiva a u velikom broju slučajeva može biti i diskriminirajuća. Naravno, postoje slučajevi kada su neutralnom promatraču takve odluke razumljive i opravdane, na pr. kada se posjet kafiću uskrati nekome tko stalno pušta glasne i/ili smrdljive vjetrove, odnosno prdi kao konj, i svojim „gasovima“ ometa druge goste. Opomene ga se jednom, opomene drugi put, ali on ne prestaje i to radi svaki put kad dođe. Vlasniku ne preostaje drugo nego dotičnom zabraniti ulaz ili otvoriti plinaru (pošto sumnjam da će takva atmosfera privlačiti ljude da dođu tu na cugu a ne daj Bože da netko pokuša zapaliti cigaretu!).

Three Monkeys post naljutio je one koje je prozvao. Razumljivo, nitko ne voli da ga se proziva za nešto loše bez obzira bio kriv ili ne. Osim toga, proglašavanje cijele jedne skupine ljudi nepoželjnom je u najmanjem slučaju neuljudno i uvredljivo. No, mi smo nažalost već navikli na mnoge javne istupe, napise, a da o postovima na društvenim mrežama ne govorim, koji su debelo prešli granice pristojnosti a neki od njih krše i zakone. Isto tako smo već, opet nažalost, navikli na mlake i beskrvne osude, ako ih je i bilo, naših političkih elita i većeg dijela javnosti na iste. Tako bi bilo i u ovom slučaju da nije Andreja Plenkovića koji je sedam dana nakon objavljivanja toga teksta izvukao isti i iskoristio ga kako bi svima javno održao bukvicu i obranio „jadni“ HDZ kojega nepravedno napadaju sa svih strana i to ne samo politički protivnici nego i mediji, udruge, birtaši, navijači, Gong, Bill Gates, George Soros, Lady Gaga, Klingonci… U svojoj je tiradi u isti kontekst uspio staviti svoju stranku zajedno sa Židovima, Srbima, Romima, Armadom…, nazvavši objavu „eklatantnim primjerom rasizma, na korak do fašizma“.

Ovi istupi, posljednji je bio danas, Premijera Plenkovića sigurno nisu nastupi frustriranog i neiskusnog političara na političkoj pozornici. Dapače, to više liči na dobro promišljenu predstavu u kojoj on vješto nameće neku temu koja odvlači pažnju javnosti od drugih.

I tako, objava vlasnika riječkog kafića uperena protiv jedne cijele stranke, ali i protiv njenih simpatizera i građana koji glasaju za nju na izborima, koja predstavlja više izraz nezadovoljstva nego namjeru da nekoga diskriminira, umjesto prekršaja kojim se trebaju baviti nadležne službe zahvaljujući predsjedniku Vlade postala je udarna tema o kojoj raspravlja cijela Hrvatska. Rezultat svega je vrhunska reklama koju je riječki kafić dobio potpuno besplatno, ali i ideja koju su već kopirali u Imotskom.

Vani je lijepo i sunčano vrijeme. Od ponedjeljka se može sjesti na terasu kafića.

Cijela zemlja gleda sa strepnjom i nadom prema ljetu i budućoj turističkoj sezoni.

Penzioneri satima stoje u redu

Cjepiva još uvijek nema dovoljno.

Ali, ima obećanja – a za neke i kave.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here