In memoriam Larry King

0

Autor: Aleksandar Olujić

Jučer je u bolnici Cedars-Sinai u Los Angelesu preminuo legendarni novinar i talk show voditelj Larry King.

Larry King je dugi niz godina bio najprepoznatljivije lice medijskog giganta CNN-a. U svojoj čuvenoj emisiji „Larry King Live“, koja je od 1985. do 2010. emitirana preko 6.000 puta, ugostio je brojne osobe, od najpoznatijih političara, sportskih i filmskih zvijezda do običnih ljudi, napravivši pri tome više od 30.000 intervjua i obavivši na tisuće telefonskih razgovora tijekom emisije uživo. Intervjuirao je, između ostalih, sve američke predsjednike od Geralda Forda do Baraka Obame.

Rođen je 19. studenog 1933. u Brooklynu, New York kao Lawrence Harvey Zeiger u ortodoksnoj židovskoj obitelji koja je imigrirala u SAD iz istočne Europe, njegova majka je rođena u Litvi a otac u Ukrajini. Larry je pohađao Lafayette High School, javnu školu u Brooklynu, no kada mu je bilo 10 godina od posljedica infarkta umro je njegov otac te je obitelj bila prisiljena živjeti od neke vrste socijalne pomoći, a on je izgubio interes za školu. Poslije ju je radi majke i uspomene na oca ipak završio, ali nikada nije pohađao college niti neku školu za novinare. Odrastanje u Brooklynu usadilo mu je i ljubav prema sportu, posebno prema baseball momčadi Brooklyn Dodgers čiji je vatreni navijač ostao i kada je ona preseljena u Los Angeles. O ljubavi prema tom sportu napisao je čak i knjigu: “Why I Love Baseball.”

Imao je buran privatni život. Ženio se čak osam puta, sa sedam žena, i imao petero djece od kojih je dvoje umrlo i to u razmaku od samo par tjedana u kolovozu 2020., Andy od srčanog udara a Chaia od karcinoma pluća. On sȃm je 1987. preživio težak infarkt, a 2017. je obolio od karcinoma pluća koji je uspješno operiran, da bi 2019. bio podvrgnut angioplastici.

Medijsku karijeru počeo je 1957. u Miami Beachu kao disc jockey na radiju. Tada je promijenio prezime na nagovor svog šefa koji je mislio da njegovo židovsko prezime nitko neće moći izgovoriti niti zapamtiti. Nedugo nakon toga počeo je raditi intervjue u jednom restoranu u Miami Beachu ne birajući pri tom sugovornike, da bi nedugo nakon toga počeo na lokalnoj televiziji voditi emisiju koja se bavila dnevnim događanjima. Radio je i kao sportski komentator prateći momčad američkog nogometa Miami Dolphins u NFL sezoni 70/71, ali je baš prije njihove utakmice protiv Dallasa u Super Bowlu bio uhapšen pod optužbom za tešku krađu te ga je TV kuća kao i Miami Herald, za koji je radio kao kolumnist, suspendirala. Iako je optužba protiv njega odbačena, suspenzija je ostale pa napušta Floridu i odlazi u Louisianu gdje radi kao slobodni novinar.

1978. se vraća u Miami i pokreće late-night radio show “The Larry King Show”, koji se u početku emitirao u 28 gradova da bi za par godina bio emitiran u 118 gradova. Show je emitiran od ponedjeljka do petka u terminu od ponoći do 5,30 sati ujutro i imao je inovativni koncept u kojem je Larry prvih 90 min intervjuirao gosta, a potom bi dopuštao slušateljima da gostu telefonski postavljaju pitanja da bi od 3 sata ujutro do kraja emisije, u dijelu emisije nazvanom „Open Phone America“, slušatelji mogli zvati i s Larrijem diskutirati bilo koju temu dana. Show je 1982. dobio Nagradu Peabody, a emitirao se do 27. svibnja 1994. godine.

Na prijedlog Teda Turnera da preuzme jedan jednosatni večernji TV talk-show, King dolazi na CNN gdje 1. lipnja 1985. u 21,00 sati vodi prvi „Larry King Live“. Show je emitiran neprekidno sve do 18. prosinca 2010. i ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda kao najdugovječniji show s istim domaćinom/voditeljem emitiran uvijek u isto vrijeme.

Larry King bio je poznat po tome što se nije želio pripremati za intervjue, već je umjesto toga gajio je ležeran pristup puštajući svoju urođenu radoznalost da razgovor odvede u svom pravcu. Također, nije prekidao goste upadicama već ih je puštao da slobodno govore, slušajući ih pozorno u čuvenoj pozi, malo nagnut naprijed prema njima.

„Nikada nisam ništa naučio dok sam sȃm pričao“, često je isticao, kao i to da „dobar intervju je kad na njegovom kraju znate više nego na početku, pa čak nakon njega promijenite i neko svoje mišljenje, ali isti obavezno mora zabaviti – onaj tko intervjuira je također i zabavljač.“

Njegov outfit: naočale s rožnatim okvirom, košulja i hozntregeri, postao je njegov zaštitni znak a on sam medijska institucija. Svi oni koji su bili pozivani u njegov show bili su svjesni toga. Gostovati kod Larrija Kinga imalo je posebnu težinu.

King je živio za svoj posao pa je i nakon prestanka vođenja „Larry King Live“ 2010. još dvije godine radio za CNN da bi 2012. bilo objavljeno kako više neće raditi za tu kuću. No, tu nije kraj. Iste godine on zajedno s Carlosom Slimom osniva Ora TV, televizijski produkcijski studio na kojemu vodi talk-show „Larry King Now“, a godinu poslije počinje raditi politički talk-show „Politicking with Larry King“ na pay-TV mreži RT America. Oba showa vodio je do samog kraja. Osim toga gostovao je i u emisijama, serijama kao i na filmovima, a bio je i vrlo aktivan Twitteraš.

U svojoj knjizi „Truth Be Told« napisao je kako se prije posljednjeg „Larry King Live“ na CNN-u sjetio nekog radio voditelja koji je prigodom vlastitog oproštaja rekao da je postavio sva pitanja koje je mogao i čuo sve odgovore. „Ja nisam“, rekao je King, „meni i poslije 63 godine još uvijek padaju nova pitanja na pamet.“

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here