Europski dani arheologije od 19. do 21. lipnja 2020. godine

0

Europski dani arheologije
#Archeorama
19. – 21. lipnja 2020. godine

Arheološki muzej u Zagrebu
Trg Nikole Šubića Zrinskog 19

 

Arheološki muzej u Zagrebu tijekom Europskih dana arheologije publici nudi digitalne sadržaje:

  • dvije virtualne izložbe:
    Aliena pecunia. Zbirka antičkog novca zaplijenjena u Ustaškom logoru Požega”
    “Iz školskih udžbenika povijesti – remix”
  • 3D virtualnu šetnju stalnim postavom
  • razgled 3D modela arheoloških predmeta
    vodiče kroz pojedine zbirke u pisanom obliku popraćene fotografijama
  • edukacijske igre (video i kviz o vučedolskoj kulturi, puzzle o bakrenom dobu, puzzle Avari i Slaveni i mobilnu aplikaciju o arheologiji koja na zabavan način približava pojedinosti o detektivskom poslu istraživanja naše prošlosti).

Svi sadržaji dostupni su u Virtualnom Arheološkom muzeju u Zagrebu na linku:
https://amz.hr/hr/virtualni-muzej/

Tijekom obilježavanja Europskih dana arheologije muzeji, arheološki lokaliteti i ostale institucije koje sudjeluju, publici nude mnoštvo aktivnosti kao što su to 3D rekonstrukcije, virtualni sadržaji, posebni izvještaji i ostale digitalne aktivnosti s ciljem popularizacije arheologije.

Iz Hrvatske sudjeluju Muzej vučedolske kulturePomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja RijekaInstitut za arheologiju i Muzej grada Koprivnice.

Do sada prijavljeni program kako hrvatskih tako i svih ostalih europskih institucija možete potražiti na službenoj mrežnoj stranici:

https://journees-archeologie.fr/

Glavni organizatori Europskih dana arheologije su Ministarstvo kulture Republike Francuske (Ministère de la culture) i Inrap (Institut national de recherches archéologiques préventives). Zbog specifične ovogodišnje zdravstvene situacije Europski dani arheologije ovaj put obilježavaju se i u digitalnom obliku pod nazivom #Archeorama.

Novo u Virtualnom AMZ-u:
Virtualna izložba
Aliena pecunia. Zbirka antičkog novca zaplijenjena u Ustaškom logoru Požega

Numizmatički odjel Arheološkog muzeja u Zagrebu, među više od četvrt milijuna predmeta, čuva i numizmatičku zbirku konfisciranu od strane režima kvislinške NDH tijekom Drugog svjetskog rata.

Naličje kovanice cara Aurelijana iz zbirke zaplijenjene u Ustaškom logoru Požega (autor fotografije I. Krajcar)

Numizmatičkom analizom dijela zbirke koji obuhvaća antički novac utvrđeno je da zbirka najvjerojatnije potječe iz područja istočnog dijela Savsko-Dravsko-Dunavskog međurječja, koje danas pripada Republici Hrvatskoj. Istovremeno, arhivsko istraživanje rezultiralo je pronalaženjem podataka i donošenjem zaključaka koji se podudaraju s onima dobivenima numizmatičkom analizom.

Moguće su dvije verzije rekonstrukcije okolnosti oduzimanja zbirke: prema vjerojatnijoj varijanti, ona je zaplijenjena u Iseljeničkom i useljeničkom logoru Slavonska Požega tijekom ljeta 1941. godine, no postoji i mogućnost da je oteta nekom lokalnom požeškom kolekcionaru židovske vjere i/ili etničke pripadnosti u gradskoj ispostavi Ustaškog pokreta.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here