‘Bilježnica Robija K.’ u Kerempuhu

U Satiričkom kazalištu Kerempuh će se u nedjelju, 22. prosinca 2019., održati premijera predstave “Bilježnica Robija K.” Viktora Ivančića u režiji Marine Pejnović.

Ima li kod nas još koga tko nije čuo za Robija K., učenika III.a razreda jedne (splitske) osnovne škole? Malo vjerojatno. Bez obzira sviđalo se kome što taj mangup piše ili ne, njegova je Bilježnica stekla kultni status i nije, unatoč dugog niza godina, izgubila ništa od svoje britkosti, drskosti, humora i svojstva da ogoli do srži i ono što bi ponekad htjeli pokriti najdebljim tepihom.

“Bilježnica Robija K.” je poslije objavljivanja u Feralu i drugim novinama, te izdanja u čak pet knjiga, našla svoj put i na daske koje život znače. U najavi premijere ove predstave u Satiričkom kazalištu Kerempuh stoji:

„Kultna satirička kolumna “Bilježnica Robija K.” uglednog pisca i novinara Viktora Ivančića, jednog od suosnivača političko-satiričkog časopisa “Feral Tribune”, drsko i beskopromisno udara po najosjetljivijim mjestima hrvatske stvarnosti već trideset i pet godina – i to iz vizure vječnog učenika trećega razreda, lucidnog i hinjeno naivnog Robija K. Ova subverzivna feljtonistička forma doživjet će svoju scensku inscenaciju, u režiji mlade redateljice Marine Pejnović, upravo u Satiričkom kazalištu Kerempuh kao jedinom žanrovski (satirički) profiliranom teatru na našim prostorima.
Prilagodba feljtona kazališnom mediju rastvorila je jedan ludistički mozaik pomaknutog i grotesknog univerzuma s nestabilnim, a ipak prepoznatljivim karakterima, razbarušenim dijalektalnim i lokalnim govorom, kao i mnogobrojnim aktualnim društveno-političkim temama koje postaju gorko smiješne kada ih se pretvori u situacije na samom rubu apsurda.“

Viktor Ivančić:
BILJEŽNICA ROBIJA K.

Autorica adaptacije i redateljica: Marina Pejnović
Dramaturginja: Dina Vukelić
Kostimografkinja: Petra Dančević
Scenografkinja: Liberta Mišan
Skladatelj: Josip Maršić
Oblikovateljica svjetla: Vesna Kolarec
Suradnik za scenski pokret: Pravdan Devlahović

Igraju: Josip Brakus (Robi K.), Željko Königsknecht (Dida), Linda Begonja (Mama, Smilja), Filip Detelić (Tata), Ana Maras Harmander i Matija Šakoronja.

 

Pretpremijere: 20. i 21. prosinca 2019.
Premijera: 22. prosinca 2019.