Black Friday u Umjetničkom paviljonu

0
Alexander Calder - Magija skulpturalnog pokreta / foto: N. Kljaić

Umjetnički paviljon u Zagrebu odlučio je prihvatiti trend koji posljednjih godina poput požara proširio kuglom zemaljskom – Black Friday olititi crni petak, dan kada cijene padaju tako da potrošačima (čitaj kupcima) neke zbog cijene teže dostupne stvari postaju dostupne. No, kakve to veze ima s kulturnom ponudom? Umjetnički je paviljon odlučio spustiti cijenu karata za posjet jedne od svojih izložbi i to ne bilo kakve, već izložbe jednog od najvećih skulptora 20. stoljeća Alexandera Caldera. Sutra se, 29. studenog, svim posjetiteljima Umjetničkog paviljona pruža prilika posjetiti izložbu ovog izuzetnog umjetnika po povlaštenoj cijeni 30 % nižoj od redovne, a tu su još i popusti na katalog izložbe i suvenirski program. A pošto se radi o posljednjem petku u mjesecu radno vrijeme izložbenog prostora je od 11 do 22 sata.

U sklopu Ciklusa Najveći kipari XX. stoljeća, započetog 2014. godine izložbom Joana Miróa, nastavljenog retrospektivnom izložbom francuskog kipara Augustea Rodina te potom izložbom švicarskog kipara Alberta Giacomettija, Umjetnički paviljon ove je godine predstavio američkog kipara Alexandera Caldera. Izložbom „Alexander Calder – Magija skulpturalnog pokreta“ Umjetnički paviljon predstavlja umjetnikove mobile i stabile. Njegov opus usmjeren je na kinetičku umjetnost, odnosno na oblik umjetničkog izražavanja u kojemu je pokret glavni dio estetike umjetničkog objekta. Calderovi stabili važan su dio povijesti kinetizma i moderne umjetnosti i oni označavaju raskidanje veza između kinetizma i mehanički pokretanih djela.

Izložba u Umjetničkom paviljonu fokusira se upravo na dio kipareve karijere kada se posvetio stabilima i mobilima. Mobilima – pažljivo uravnoteženim konstrukcijama koje se, cjelovito ili djelomično, gibaju pod utjecajem strujanja zraka, kao i apstraktnim konstrukcijama stabilima. U Umjetničkom paviljonu izložena su djela iz tzv. zrele Calderove faze po kojoj je on danas globalno prepoznatljiv. Calderovi mobili i stabili danas se mogu vidjeti, ne samo u najpoznatijim svjetskim i europskim muzejima, već i na javnim površinama diljem svijeta. Uz skulpture izložba obuhvaća i slikarski dio opusa kipara, koji je, najčešće usko povezan sa skulpturalnim dijelom opusa, a izložene su 23 slike.

Izložba u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu prva je u Hrvatskoj, i u ovom dijelu Europe, koja predstavlja opus ovoga globalno važnog umjetnika.

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here