‘Mi i oni’ – premijera predstave o školi i svemu u i oko nje 26. studenog u ZKM-u

Na sceni Zagrebačkog kazalište mladih održat će se u utorak, 26. studenog 2019., u 20,00 sati premijera predstave „Mi i oni“. Riječ je o autorskom projektu Darija Harjačeka, Katarine Pejović, ZKM-ovih glumaca i polaznika Učilišta koji, kako je navedeno u najavi, govori: „ o školstvu, obrazovanju, profesorima, učenicima, roditeljima. Predstava je za sve kojih se školstvo i obrazovanje tiču.“

Autori nisu mogli pogoditi aktualniju temu ni bolji trenutak za premijeru ove predstave. Zahtjev prosvjetara za povećanje koeficijenta bio je samo okidač za štrajk koji traje duže od 30 dana i koji je iznio na svjetlo dana ogromno nezadovoljstvo zaposlenih stanjem u prosvjeti uopće, a njihovo nezadovoljstvo, to je danas jasno valjda i Vladi, u velikoj većini dijele i građani.

‘Mi i oni’ / foto: izvor ZKM

U ovom ozračju ZKM predstavlja predstavu čiji sam naslov intrigira, postavljajući zapravo piranje: tko su to „oni“, a tko „mi“? O predstavi i njenom nastajanju u najavi iste dramaturginja Katarina Pejović piše:

ŠTO NAM JE ŠKOLA?  

Pored sporadičnih vijesti o pojedinačnim uspjesima hrvatskih školaraca na svjetskim natjecanjima, do nas mnogo češće dopiru nemili podaci o sadašnjem stanju u školstvu: ove su godine rezultati državne mature bili najgori od njezina uvođenja; hrvatski se učenici nalaze na zadnjem mjestu u Europi po sposobnosti kritičkog mišljenja; višegodišnji vapaj za kurikularnom reformom urodio je Školom za život koja već na samom početku doživljava mnogobrojne kritike; incidenti na relaciji učenici-profesori i roditelji-profesori su u porastu; sve je više profesora koji se odlučuju javno istupiti s oštrom kritikom postojećeg školskog sustava na svim razinama. Dok ovo pišem, u tijeku je treći tjedan štrajka prosvjetnih radnika u cijeloj Hrvatskoj.

Kronična situacija nezadovoljstva i prevladavajućeg mišljenja da je naše školstvo zastarjelo i neadekvatno u odnosu na stvarnost u kojoj živimo stigla je, čini se, do svoje akutne faze. U tom ozračju smo se otisnuli na put kojem je odredište predstava Mi i Oni, s namjerom da postavimo pitanja koja će proizvesti titraj, nedoumicu, pomjeriti os inertnih uvjerenja. U konačnici, pitanje škole i školstva se dotiče svih nas, bez obzira jesmo li u ovom trenutku vezani za školu izravno, posredno ili nikako. Većinu formativnih godina svi smo bili (ili smo još uvijek) djelom tog mikrouniverzuma, i utoliko dijelimo zajedničko iskustvo jedne specifične prostor-vremenske strukture i sadržaja. Htjeli mi to ili ne, škola je na nas izvršila i vrši presudan utjecaj, čak i ako smo se svim silama trudili da taj utjecaj izostane.

Premda smo se Dario Harjaček i ja prije više od tri godine odlučili za ovaj projekt, namjera nam je bila da ga gradimo u trenutku u kojem bude nastajala predstava, iz vlastitog iskustva i iskustva okupljenih suradnika. Tijekom dva mjeseca, skupa s autorskim timom izvođača – 9 glumaca i 14 polaznika Učilišta ZKM-a – te s nemalim brojem prosvjetnih radnika koji su nam bili dragocjen izvor informacija i uvida iz prve ruke, iskopali smo cijeli rudnik živog materijala koji se opirao crno-bijeloj interpretaciji. Željeli smo sagledati školu kroz mnogostranu prizmu, neprestano postavljajući pitanja i kloneći se ograničavajućih odgovora. Evo stoga nekih od pitanja koja su nam se pojavljivala kao crvena nit:

‘Mi i oni’ / foto: izvor ZKM

Je li škola, kako to stoji u njezinoj definiciji, odgojno-obrazovna ustanova? Kakav je odnos društva prema školi? Na koje sve načine prosjek vlada u školama? Učimo li u školi za znanje ili za ocjenu? Što znače ocjene od 1 do 5 i uspjeh manji od 5.0? Koliko znanje stečeno u školi ima doticaja sa stvarnošću i u kojoj mjeri su mladi ljudi po izlasku iz srednje škole osposobljeni za život? U kom su odnosu u školi slobodna volja i prisila, kako utječu jedna na drugu i kako se manifestiraju – i kod učenika i kod profesora? Kakav je status profesora? Koji su im alati dostupni za stjecanje autoriteta i povjerenja kod učenika? Koliko imaju prostora za kreativni pristup predmetu koji predaju? Kako izgleda križaljka učenici-roditelji-profesori? Tko smo Mi i Oni, i tko ili što nas dijeli u toj igri razdvojenosti?

Riječ ‘škola’ potječe od grčke riječi ‘skolé’, što znači ‘zabava u slobodno vrijeme; dokolica’. Pitanje koje ostaje krovno jest kako smo, u ovih nekoliko tisuća godina, od ideje stjecanja znanja kao zabave i igre, došli do škole kao institucije u kojoj prevladavaju dosada i tjeskoba? I što možemo učiniti da se to promijeni?

‘Mi i oni’ / foto: izvor ZKM

Uoči premijere, u ponedjeljak 25.studenoga 2019. u 18 i 30 sati, u ZKM-ovoj dvorani Polanec održat će se tribina „Čitanje kazališta“ koja, kao i sama predstava, otvara bliska pitanja u vezi obrazovanja, recentnih događanja, „anamneze“ školstva zadnjih dvadesetak godina.

Sugovornice:
Vesna Puhovski /Forum za slobodu odgoja/ profesorica povijesti i filozofije
Zrinka Ristić Dedić /Institut za društvena istraživanja, znanstvenica, psihologinja

Autor i voditelj:
Srđan Sandić

Ulaz na tribinu je slobodan.

MI I ONI / foto: ZKM/Marko Ercegović

‘MI I ONI’
autorski projekt Darija Harjačeka, Katarine Pejović, ZKM-ovih glumaca i polaznika Učilišta

Redatelj: Dario Harjaček
Dramaturginja: Katarina Pejović
Scenografkinja: Vesna Režić
Kostimografkinja: Doris Kristić
Skladatelj: Damir Šimunović
Oblikovateljica scenskog pokreta: Tamara Curić
Oblikovatelj svjetla: Aleksandar Čavlek
Asistentice u projektu: Katja Grcić, Dorotea Šušak
Asistentica kostimografkinje: Rea Janjić
Asistentica scenografkinje: Tamara Pavković
Pedagoginja Učilišta: Marija Bitunjac

Glume:
Petar Leventić
Doris Šarić Kukuljica
Mia Melcher
Hrvojka Begović
Maro Martinović
Jasmin Telalović / Mateo Videk
Dora Polić Vitez
Nataša Dangubić
Damir Šaban

Polaznici Učilišta ZKM-a:
Nina Anđelković, Petrunjela Baće, Petra Donković, Mark Fejer, Karlo Gagulić, Ivan Grlić, Petra Herceg, Filip Ivančić, Tena Ivanetić, Val Ivan Klašterka, Marta Lončar, Inja Munić, Paula Omerbegović, Lucija Rajković

Inspicijentica: Petra Prša

Premijera: 26. studenoga 2019.