Premijera Euripidove ‘Alkestide’ u Kazalištu Marina Držića

Autor: Aleksandar Olujić

Dubrovnik – Euripidova drama Alkestida, u režiji Livije Pandur i autorskoj adaptaciji Lade Kaštelan, nova je premijerna izvedba u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića.

Euripid je najmlađi od velike trojke antičkih grčkih tragičara (Eshil, Sofoklo, Euripid) i jedan od najizvođenijih svjetskih dramatičara. Koliko je poznato, napisao je 92 tragedije od kojih je sačuvano njih 18, a najstarija od sačuvanih je upravo Alkestida. Drama je prvi put izvedena na Dionizijskim igrama 438. pr. n. e. i to kao završni, četvrti dio tetralogije (Krećanke, Alkmeon u Psofidi, Telefo i Alkestida) umjesto uobičajene satirske igre.

Euripid u ovoj drami obrađuje legendu koja priča kako je Apolon, nakon što ga je Zeus na devet godina prognao s Olimpa i prisilio da služi smrtnika, iz zahvalnosti što se ovaj prema njemu dobro odnosio od Mojra izmolio da on (Admet) kada za to dođe vrijeme umjesto sebe u smrt može poslati nekog drugog. No, kada je došlo to vrijeme pošto Admet još nije našao zamjenu (čak ni njegovi roditelji nisu željeli umrijeti za vlastitog sina), za žrtvu se ponudila njegova supruga Alkestida. Nju spašava Heraklo, koji je slučajno naišao i saznavši od nekog sluge što se dogodilo, otišao je i vratio Alkestidu iz Podzemlja. Prekrivši je velom, zamolio je  Admeta da preuzme brigu o njoj rekavši mu da ju je osvojio kao nagradu na hrvanju. Pošto Admet koji je tugovao za svojom ženom to nije htio učiniti, Heraklo je skinuo veo s Alkestide i pokazao da je to ona za kojom je Admet žalovao.

Drama postavlja u prvi plan iskonsko pitanje žrtvovanja. Za koga smo spremni žrtvovati se? Što smo spremni žrtvovati? Da li smo spremni dati vlastiti život za nečiji? Smijemo li dozvoliti da netko žrtvuje vlastiti život za nas? Plaća li na kraju veću cijenu onaj tko se žrtvuje ili onaj tko istu prima? Što bismo dali da možemo nekoga vratiti iz mrtvih?

Prema najavama, Alkestida koju ćemo gledati na daskama KMD-a je kazališni komad za koji je naša poznata dramaturginja i spisateljica Lada Kaštelan napravila potpuno novu adaptaciju oslanjajući se na iskustvo moderne žene, kojom predstavlja publici jednu suvremenu priču.  

Alkestida KMD

Režiju potpisuje Livija Pandur, poznata slovenska dramaturginja i producentica, koja se posljednjih godina istakla kao vrhunska redateljica. Livija, koja je svoj kazališni put počela kao glumica, je između ostalog u svojoj impresivnoj karijeri bila glavna dramaturginja Slovenskoga nacionalnog dramskog kazališta u Mariboru, radila kao scenarist i dramaturg u Thalia Theater u Hamburgu, a osobito je poznat njen rad kao dramaturginje i pomoćnice redatelja brojnih projekata njenog brata Tomaža Pandura. Kada je Tomaž, sigurno najbolji suvremeni slovenski kazališni redatelj, osnovao Pandur Theaters Livija mu se pridružuje i ovaj kongenijalni duo radi cijeli niz kazališnih predstava koje oduševljavaju publiku i kritiku kako u Sloveniji tako i u Europi. I mi imali priliku uživati u njihovom Caliguli u Gavelli, te Ratu i miru, Medeji i Michelangelu u HNK Zagreb. Nakon iznenadne Tomažove smrti 2016., na probi Kralja Leara u Skopju, Livija iako shrvana zbog gubitka dovršava njihov zajednički projekt Immaculata / Bezgrešna koji posvećuje Tomažu, te 2017. postavlja na scenu balet Simfonija tužnih pjesama, također kao hommage Tomažu, a nakon toga Rječnik Kazara / Lovci na snove u Narodnom kazalištu u Beogradu. Postavljanje Alkestide u Dubrovniku je njen treći samostalni projekt.

Kažu da je Sofoklo pisao o ljudima kakvi bi trebali biti, a Euripid o ljudima kakvi jesu i mislim da to vrijedi i danas. ‘Alkestida’ i danas govori o stvarima koje nas jednako zanimaju, rekla je Livija Pandur.

U predstavi igraju: Katarina Stegnar, Igor Kovač, Glorija Šoletić, Zdeslav Čotić, Mirej Stanić, Bojan Beribaka, Hrvoje Sebastijan,Nika Lasić i Vini Jurčić. Scenograf je Sven Jonke (NUMEN), kostimografkinja je Danica Dedijer, skladatelji su Primož Hladnik i Boris Benko (SILENCE), a asistenica scenografa je Irena Kraljić.

Pretpremijera Alkestide održat će se u petak 13. rujna u 21,00 sati, a premijera u subotu 14. rujna u isto vrijeme, dok će reprizne izvedbe biti 15., 19., 20. i 21. rujna također u 21.00 sati.