Putovima Nikole Tesle: Tesla od Smiljana do New Yorka

 

 

U Hrvatskoj gospodarskoj komori- Komori Zagreb, održana je konferencija „Tesla u Zagrebu“ čija je ovogodišnja tema bila „Putovima Nikole Tesle: Tesla od Smiljana do New Yorka“. Konferencija „Tesla u Zagrebu“ jedan je od programa manifestacije Tesla&friends, koju u povodu obljetnice rođenja Nikole Tesle i Dana Nikole Tesle – dana znanosti, tehnologije i inovacija u Republici Hrvatskoj jubilarnu 10. godinu zaredom organizira Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost.

Cilj ovogodišnje Međunarodne konferencije „Tesla u Zagrebu“ jest predstaviti kulturne, znanstvene i turističke projekte u zemljama u kojima je Nikola Tesla boravio i radio, a koje su inspirirane njegovim životom i djelovanjem, od domovine Hrvatske preko Srbije, Češke, Austrije, Francuske do Sjedinjenih Američkih država i time uspostaviti međunarodnu suradnju.

Konferencijom Tesla u Zagrebu 2019. prigodnog naziva „Od Smiljana do New Yorka: Putovima Tesle“ predstavili smo uspješne projekte u zemlji i regiji inspirirane Teslom, a kojima se direktno unapređuje kulturni, znanstveni i turistički život zemlje i pojedinih krajeva.

Predavačica Markita Franulić, ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla predstavila je projekt novog stalnog postava velikana znanosti i izumiteljstva koji su se rodili i/ili su djelovali u Hrvatskoj, Manuela Graf, predsjednica Upravnog odbora međunarodne organizacije Klaster puteva kulture i PhD istraživačica na Sveučilištu u Gießenu, u Njemačkoj objasnila je važnost rute Putevima Tesle, koja povezuje sve zemlje u kojima je Nikola Tesla živio, radio i ostavio traga. Taj kulturno turistički proizvod promovira znanost i industrijsko nasljeđe, a posebno područja poput obnovljivih izvora energije, energetske efikasnost i informacijskih tehnologija.

Prof. dr. sc. Nedjeljko Perić redoviti profesor i ravnatelj ustanove Inovacijski centar Nikola Tesla – ICENT je pojasnio ulogu ICENT-a u tehnološkom osuvremenjivanju gospodarstva te je istaknuo nužnost izgradnje hrvatskog znanstvenog i inovacijskog ekosustava te njegova uklopljenost u europski inovacijski ekosustav. Predstavio je i novu Mobilnu aplikaciju o putovima Nikole Tesle koju su izradili na inicijativu Udruge Nikola Tesla-Genij za budućnost. Prof. Snježana Štranjgar, ravnateljica Gimnazije Karlovac koju je Tesla pohađao i u kojoj je maturirao. Pokazala je kojim sve načinima škola odaje počast Nikoli Tesli te kako potiče mlade znanstvenike na inovativnost. Slavomír Goga, mag. oec. zamjenik je veleposlanika Republike Češke u Republici Hrvatskoj. Njegovo predavanje se fokusiralo na sve elemente koji vežu Nikolu Teslu za Češku, od vremena Teslinog obrazovanja sve do današnjih dana. Mr.sc. Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore na predavanju je predstavila Teslino djelovanje u SAD-u i njegove posljednje godine života u New Yorku. Helena Bulaja Madunić, iz REAL GRUPE, kreativna je autorica i producentica nagrađivanih multimedijalnih edukativnih projekata koji promiču i povezuju umjetnost, književnost i znanost. Predavačica je predstavila 2. izdanje izložbe „Nikola Tesla – Mind from the Future“ u Budimpešti kao primjer izvornog hrvatskog kulturno- znanstvenog proizvoda.

Manifestacija Tesla&friends 2019. održala se pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Veleposlanstva Republike Češke u Republici Hrvatskoj, Turističke zajednice grada Zagreba, visokog učilišta Rochester Institute of Technology Croatia, Hrvatske gospodarske komore – Komore Zagreb, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO te Grada Zagreba, koji je pokrovitelj i partner događanja.

ŽELJKO KRZNARIĆ