Povodom Svjetskog dana protiv raka jajnika održana javna tribina ‘To nisu samo ženske stvari’

Fotografije: Ognjen Karabegović

Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU je uz podršku Hrvatskog društva za ginekološku onkologiju, Hrvatskog onkološkog društva, Hrvatskog društva za internističku onkologiju i Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju, pod pokroviteljstvom Gradonačelnika Grada Zagreba, organizirala 8. svibnja u Hrvatskom Novinarskom domu javnu tribinu „To nisu samo ženske stvari“ povodom Svjetskog dana protiv raka jajnika.

Tribinu je otvorila predstavnica bolesnica Ronalda Kovačević koju su toplo pozdravili svi prisutni. Na otvorenju su se sudionicima obratili predsjednica SVE za NJU dr. Almenka Balenović i predstavnica pokrovitelja zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo prof. Mirela Šentija Knežević, pomoćnica Ministra zdravstva prim. Vera Katalinić-Janković.  U panel diskusiji na teme: rad i komunikacija u multidisciplinarnom timu, novosti u liječenju raka jajnika, dosadašnja iskustava u genetskom testiranju žena oboljelih od raka jajnika, organizacija i rad genetskog savjetovališta za rak dojke i  jajnika, govorili su ugledni stručnjaci: prof. dr. sc. Herman Haller, mr. sc. Višnja Matković, prof. dr. sc. Damir Babić i prof. dr. sc. Ante Ćorušić. Tribinu je vodila Ana Kruhak.  Zajednička poruka glasi da se bolesnice moraju liječiti u velikim centrima gdje postoji multidisciplinarni tim koji će planirati i provoditi liječenje, a žene trebaju jednom godišnje odlaziti na ginekološke preglede i educirati se o brizi za vlastito zdravlje. Iako se radi o karcinomu u kome je petogodišnje preživljenje vrlo skromno, ulijeva optimizam koji je istaknut na tribini kako Hrvatska prati najsuvremenije oblike liječenja te da se narednih godina može očekivati napredak u dijagnostici i liječenju s ciljem da se rak jajnika pretvori u kroničnu bolest. Upravo danas, ESMO je objavio nove Kliničke smjernice za liječenje raka jajnika koje obuhvaćaju najnovije spoznaje i preporuke važne u liječenju.

pomoćnica Ministra zdravstva prim. Vera Katalinić-Janković

Kako su rak jajnika i rak dojke genetski povezani, organizatori su ovom prigodom predstavili hrvatski prijevod najnovijeg izdanja ESMO vodiča za oboljele od raka dojke: „Što je rak dojke? Dopustite nam odgovoriti na neka Vaša pitanja“, namijenjeno bolesnicama u Hrvatskoj. Ovo vrijedno štivo temelji se na Kliničkim smjernicama za liječenje raka dojke  i namjenjeno je oboljelima, obiteljima i njegovateljima, ali i profesionalcima koji sudjeluju u liječenju ili pružanju podrške oboljelima. Vodič sadrži informacije o ranim i uznapredovalim stadijima bolesti, uzrocima bolesti i načinu dijagnosticiranja sve do suvremenih metoda liječenja bolesti koje bolesnice imaju na raspolaganju te mogućim popratnim pojavama.

Ronalda Kovačević, predstavnica bolesnica

Sve ESMO-ove smjernice za kliničku praksu priredili su i pregledali vodeći stručnjaci koristeći se dokazima iz najnovijih kliničkih ispitivanja, istraživanja i stručnim mišljenjima, a hrvatski prijevod pregledale su prim. Paula Podolski u ime stručnjaka i Ljiljana Vukota u ime bolesnika. Hrvatski prijevod Vodiča predstavila je prim. dr. sc. Paula Podolski, a realizirala je Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU u suradnji s Hrvatskim senološkim društvom, Hrvatskim društvom za internističku onkologiju i Hrvatskim onkološkim društvom uz bezuvjetnu potporu tvrtki AstraZeneca i Roche. Vodič je prevelaMartina Murgić, a za grafičku obradu teksta zaslužna je Petra Bilić Križan. Vodič je dostupan na mrežnim stranicama www.svezanju.hr i https://www.esmo.org/Patients/Patient-Guides, a uskoro i na stranicama onkoloških društava.

dr. Almenka Balenović, prim. Paula Podolski, Ljiljana Vukota

U nastavku tribine najavljena je javnozdravstvena akcija To nisu samo ženske stvari koja će se po drugi put održati na Bundeku 25. svibnja od 10 do 14 sati s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije i pružanja podrške oboljelima. Prijave za utrku otvorene su na linku http://www.svezanju.hr/utrka/ , a prikupljena sredstva namijenjena su pružanju psihološke i druge podrške oboljelima. Ženska bolest nije samo problem žene, stoga organizatori pozivaju da se u akciju uključe i muškarci. U startnini za utrku je majica s vizualom „To nisu samo ženske stvari“ koju su za ovu akciju dizajnirale MUSTRE. Akcija se odvija pod pokroviteljstvom Gradonačelnika u partnerstvu s tvrtkama INA i AstraZeneca uz podršku Decathlona i Zagrebačkog atletskog saveza.
Iako je karcinom jajnika ženska bolest, to nije samo ženski problem. Muškarci su važni u poticanju žena u brizi za zdravlje i pružanju podrške tijekom liječenja. Rak ginekoloških organa i liječenje bolesti nije samo ženska stvar!

Ronalda Kovačević, predstavnica bolesnica

Povodom Svjetskog dana protiv raka jajnika – što treba znati?
Prema podacima iz Registra za rak od raka jajnika u Hrvatskoj je 2015. oboljelo 431, a umrlo 319 žena, a 2016. je oboljelo 425 i umrla je 301 žena. Zadnji objavljeni podaci pokazuju da od ginekoloških karcinoma godišnje oboli 1438 žena. Za rak jajnika nema organiziranog probira i time je važnije osvijestiti žene o važnosti ginekoloških pregleda.

  • rak jajnika se može razviti u svake žene
  • ne postoji test probira za rak jajnika
  • Papa test nije metoda detekcije raka jajnika i jajovoda
  • rak jajnika se najčešće dijagnosticira u uznapredovalom, kasnom stadiju
  • svjesnost simptoma kao što su povećanje opsega trbuha, prisutna nadutost, brza zasićenost hranom, bolovi u zdjelici i trbuhu, smetnje kod mokrenja mogu biti prvi znakovi povezani sa pojavom raznih bolesti, ali i raka jajnika
  • postavljanje dijagnoze u ranom stadiju znatno poboljšava mogućnost preživljenja
  • personalizirani postupci o kojima se može samo individualno razgovarati nakon što se razmotre svi rizici i želje žene su: uporaba oralne hormonske kontracepcije u svrhu smanjenja pojavnost raka jajnika, preventivno odstranjenje jajovoda, preventivno odstranjenje jajnika i jajovoda u žena sa pozitivnim genskim mutacijama (BRCA 1 i BRCA 2), preventivno odstranjenje jajnika i jajovoda u žena u postmenopauzi  smanjuje mogućnost nastanka raka jajnika i jajovoda
  • kod žena sa simptomima koji mogu ukazivati na malignu bolest jajnika i jajovoda potrebno je hitno obaviti ginekološki pregled,  transvaginalni ultrazvuk i odrediti tumorski biljeg CA 125
  • kad je postavljena sumnja na postojanje maligne bolesti jajnika i/ili jajovoda potrebno je provesti kirurško liječenje i onkološko liječenje u bolnicama I kategorije, odnosno u velikim centrima sa dostupnim multidisciplinarnim timom.