Tribina povodom Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika

Svake godine 8. svibnja žene oboljele od raka jajnika, njihove obitelji, prijatelji te udruge i organizacije koje zastupaju interese pacijenata okupljaju se obilježavajući Svjetski dan borbe protiv raka jajnika (World Ovarian Cancer Day) s ciljem podizanja svijesti o ovoj opakoj bolesti.

Tim povodom Udruga žena oboljelih i liječenih od raka SVE za NJU uz podršku Društva za ginekološku onkologiju, Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju, Hrvatskog društva za internističku onkologiju i Hrvatskog onkološkog društva, a pod pokroviteljstvom Gradonačelnika Grada Zagreba, 8. svibnja 2019. u 11 sati u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu organizira javnu tribinu „To nisu samo ženske stvari“.

Na tribini će u panel diskusiji na teme komunikacije u multidisciplinarnom timu, novosti u liječenju raka jajnika, dosadašnjih iskustava u genetskom testiranju žena oboljelih od raka jajnika, dobre prakse u organizaciji i radu genetskog savjetovališta za rak dojke i jajnika govoriti ugledni stručnjaci:

  • dr. sc. Herman Haller
  • sc. Višnja Matković
  • dr. sc. Damir Babić
  • dr. sc. Ante Ćorušić

U nastavku tribine prim. dr. sc. Paula Podolski predstavit će hrvatski prijevod novog ESMO vodiča za rak dojke, a Ljiljana Vukota će predstaviti javnozdravstvenu akciju „To nisu samo ženske stvari“ koja će se održati 25.05.2019. na zagrebačkom Bundeku.

Od 2013., kada je prvi je put obilježen Svjetski dan borbe protiv raka jajnika, brojne organizacije koje se bave problemom raka jajnika u cijelome svijetu se ujedinjuju u zajedničkom cilju educiranja osoba u svojoj okolini o raku jajnika i pripadajućim simptomima te izgrađivanju osjećaja solidarnosti u borbi protiv ove bolesti sa ženama koje žive s tom bolešću, kao i njihovim obiteljima. Rak jajnika se godišnje dijagnosticira kod gotovo 240.000 žena diljem svijeta, a odgovoran je za više od 150.000 smrtnih slučajeva svake godine (prema procjenama Međunarodne agencije za istraživanje raka). Prema podacima iz Registra za rak od raka jajnika u Hrvatskoj je 2015. oboljelo 431, umrlo 319 žena, a 2016. oboljelo 425 i umrla je 301 žena. Ovo je jedna od najsmrtonosnijih vrsta raka u žena, za njega nema organiziranog probira i time je važnije osvijestiti žene o važnosti ginekoloških pregleda. Isto tako važno je da žene svih dobi znaju barem osnovne informacije jer je radi kasnog otkrivanja velika smrtnost. Obilježavanjem Svjetskog dana borbe protiv raka jajnika želi se ukazati i na najvažnije činjenice o raku jajnika, a to su:

  • Sve su žene u opasnosti od obolijevanja.
  • Znanje i osviještenost o ranim znakovima bolesti mogu spasiti brojne živote.
  • Rana dijagnoza znatno poboljšava ženine izglede za preživljavanje.
  • Rak jajnika često se dijagnosticira u kasnoj fazi.
  • Mnoge žene pogrešno vjeruju da će PAPA test otkriti rak jajnika.

Također je vrlo važno educirati žene da, primijete li neuobičajeno povećanje trbuha, upornu nadutost, bolove u zdjelici ili učestalu potrebu za mokrenjem stalno tijekom nekoliko tjedana, trebaju potražiti pomoć i posavjetovati se s liječnikom, kao i to da redovito odlaze na preventivne ginekološke preglede.