Predavanje u MSU Zagreb posvećeno najznačajnijoj hrvatskoj studentici i profesorici na Bauhausu – Otti Berger

Bauhaus 19  

Judith Raum | Zamršene tkanine: Umjetnički pogled na tekstilni dizajn Otti Berger

Performativno predavanje
8.4.2019., 18.00 sati
Muzej suvremene umjetnosti Zagreb
Avenija Dubrovnik 17, Zagreb
Predavanje na engleskom, ulaz slobodan.

Pozivamo vas da nam se pridružite na predavanju njemačke umjetnice i teoretičarke Judith Raum posvećeno tekstilnom dizajnu Otti Berger koje će se održati u Muzeju suvremene umjetnosti u ponedjeljak, 8.4.2019. u 18.00 sati.

Bauhaus, visoka škola za arhitekturu i oblikovanje koju je 1919. u Weimaru osnovao arhitekt W. Gropius, a koja je tijekom svojeg kratkog, ali plodnog razdoblja promijenila tijek europskog poimanja dizajna i arhitekture, ove godine slavi 100. godišnjicu osnutka.

Tim smo povodom osmislili program koji započinjemo performativnim  predavanjem njemačke umjetnice i teoretičarke kulture, Judith Raum kroz koje vlastitim glasom pripovijeda životnu i umjetničku priču najznačajnije hrvatske studentice na Bauhausu, profesorice tkanja i žrtve holokausta, Otti Berger. Uvod u predavanje s osvrtom na žene u Bauhausu dat će viša kustosica Vesna Meštrić.

U Muzeju se istovremeno može razgledati izložba „Josef i Anni Albers – putovanje kroz slijepo iskustvo“, koja prikazuje 63 rada bauhausovaca Josefa i Anni Albers, pionira modernizma 20. stoljeća. Izložba je otvorena do 21.4.2019.

Projekt Bauhaus 19, kojim se obilježava 100. obljetnica osnutka Bauhausa, ostvaren je u suradnji s Arhitektonskim fakultetom u Zagrebu i Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb.

Foto: Bauhaus-Archiv (izvor: Goethe Institut Kroatien )

Tekstilna dizajnerica Otti Berger je, uz Guntu Stölzl i Anni Albers, bila jedna od središnjih osoba tekstilne radionice na Bauhausovoj školi u Dessauu. Osnivač Bauhausove škole Walter Gropius išao je čak tako daleko da industrijske materijale koje je ona dizajnirala nazvao najsavršenijom realizacijom ideje Bauhausa. Rođena je 1898. u Zmajevcu u Baranji, današnja Hrvatska, te je nakon studija na Akademiji za umjetnost i obrt u Zagrebu 1927. godine otišla u Bauhausovu školu, gdje je završila pripremni tečaj pod vodstvom Lászla Moholy-Nagya, tijekom kojeg se već pokazao njezin izraženi osjećaj za taktilne kvalitete materijala te se potom pridružila tekstilnoj radionici. Njezini nacrti za uporabne materijale poput npr. materijala za tapeciranje namještaja, zastore i zidove svjesno su se ravnali prema industrijskim uvjetima proizvodnje te su unutar tekstilne radionice Bauhausove škole postavljali nova mjerila s obzirom na spoj eksperimentalnih procesa na tkalačkom stanu i industrijskih radnih procesa. U više teorijskih tekstova pisala je o specifičnim svojstvima različitih uporabnih tekstila te o odnosu između tekstila i arhitekture. Nakon diplome 1930. godine, Berger je neko vrijeme radila u tekstilnoj radionici i paralelno je predavala u tekstilnoj radionici Bauhausove škole pod vodstvom Lilly Reich, sve dok na jesen 1932. godine u Berlinu nije otvorila vlastiti atelje za tekstil, koji je sama nazivala „laboratorijem“. Slijedila je faza tijesne suradnje s inovativnim tvrtkama za tekstil i unutarnje uređenje poput npr. tvrtki De Ploeg iz Nizozemske ili Wohnbedarf AG iz Švicarske. Otti Berger uspjela je postići da se prilikom prodaje njezinih tkanina mora navesti njezino ime te je nekoliko svojih tkanina i patentirala. Međunarodni stručni časopisi pisali su o njezinim dizajnima za tkanine koji su se odlikovali neuobičajenim kombinacijama materijala i funkcionalno promišljenim spojevima koji su optički strukturirali materijal. No Carska komora kulture (njemački: Reichskulturkammer) oduzela je Otti Berger 1936. godine dozvolu za rad u Njemačkom Reichu zbog njezina židovskog podrijetla. Otti Berger se nakon toga nije uspjela profesionalno etablirati u Engleskoj niti emigrirati u Ameriku. Nakon povratka svojoj obitelji u Hrvatsku 1938. godine, više nije uspjela napustiti zemlju. Ubijena je u Auschwitzu 1944. godine. (Tekst Judith Raum, kao najava predavanja 8.4.2019. u MSU.)

Judith Raum živi i radi u Berlinu. Nakon studija likovnih umjetnositi na Städelschule u Frankfurtu na Majni i u New Yorku, diplomirala je s počastima filozofiju, povijest umjetnosti i psihoanalizu na Sveučilištu u Frankfurtu. Njezin rad traži simbiozu umjetničkih i znastvenih formata, obuhvaća performativna predavanja, umjetnička djela zasnovana na detaljnom istraživanju kao i estetsko bavljenje filozofskim pitanjima. Nezina publikacija eser objavljena je 2015. u izdanju Archiv Books.

Goethe Institut Kroatien u suradnji s Arhitektonskim fakultetom u Zagrebu i Muzejom suvremene umjetnosti Zagreb