Čitanje kazališta: Euripid, Freud, feminizam

U četvrtak, 7. veljače 2019., održana je tribina Čitanje kazališta: Euripid, Freud, feminizam. Gosti su bili redateljica Lenka Udovički, dr. sc. Lada Čale Feldman i dr. Stanislav Matačić. Autor i voditelj tribine, Srđan Sandić, s njima je tijekom zanimljivoga jednosatnoga razgovora razmatrao postavljanje Euripidovih djela, posebno istaknuvši jedinstveni pristup Lenke Udovički, za potrebe čije predstave su glumci proveli čak nekoliko dana u psihijatrijskoj bolnici, pripremajući se za uloge.

Dr. sc. Lada Čale Feldman vezu između Euripida i feminizma ne smatra vezom nego kontroverzom te je izjavila da je već i sama činjenica te anakronističke uporabe riječi feminizam za jednoga grčkoga tragičara dosta problematična. U kontekstu propitivanja rodnih normi, Euripid je probudio mnogo prijepora. U povijesnom smislu, Bakhe nisu od vremena svoga nastanka do 20. st. gotovo uopće igrale. Međutim, govoreći o feminizmu, svakako je važno spomenuti da je jedna od prvih izvedbi Bakhi bila u kontekstu sufražetskoga pokreta, a nakon sedamdesetih počinje čitav jedan val. Iako jedna od najvažnijih i najpoznatijih rodnih teoretičarki, Judith Butler, vjerojatno nikako ne bi dovela Euripida u ovaj kontekst, bilo je adaptacija u kontekstu feminističkoga kruga, izjavljuje Feldman.

Priznajući da se prije nije susreo s Bakhama, dr. Matačić je izjavio kako ga je tekst pun agresije šokirao. „To je tekst staroga čovjeka pred smrt, tekst koji nije postavljen za njegova života, tekst koji u sebi nosi ambivalenciju stoga ga je moguće različito interpretirati. Mi smo se, jasno, odlučili za psihoanalitički i feministički pristup. Kao koncept je svakako zanimljivo što su ženske uloge u antičkom teatru igrali muškarci, ovdje će ga igrati samo žene. Ideja je bila da se ide iz terapije. Cijela je predstava grupirana kao buđenje iz sna. Glumice igraju pacijentice, a sve zapravo može biti jedna snolika scena. Budući da ja nisam grupni analitičar, nisam imao iskustva s takvim tipom rada.“ rekao je. Nakon odlaska na Vrapče i upoznavanja s prostorom, nastale su terapijske grupe, a iz njih i tekst predstave koji se kasnije dorađivao na Brijunima. Sve je u konačnici ocijenio zanimljivim iskustvom.

Lenka Udovički, redateljica predstave, priznala je da se u slučaju Bakhi radi o kompleksnom komadu specifične dramaturgije te da joj je Euripid najdraži grčki pisac. Redateljica je postavila i Medeju, no ističe da je postavljanje toga djela bilo mnogo lakše s obzirom na definiranost u smislu tzv. muško-ženskih principa i dramaturgiju. Razmišljajući o smislu, konstantnim krizama i 21. stoljeću, osjećaju straha, ljudima, Bakhe su se nekako nametnule same od sebe. Naglasila je kako postoje različiti pristupi Bakhama-  politički, religijski i slično, no nju su ipak zanimale fasade, granični slučajevi te što se sve događa od tri do pet sati u noći, kada smo sami u svoja četiri zida. Razmišljajući o tom, dosjetila se psihijatara i njihovih pacijenata. Nakon niza susreta i razgovora, tijekom istraživanja, nastala je predstava koju karakterizira ovaj jedinstveni pristup.

Foto: Zdravko Turkulin

Kompletnu tribinu možete poslušati na linku: https://www.youtube.com/watch?v=ykpurH6ddic