ZNATE LI ŠTO JE EBRU? UPOZNAJTE ISMETU SEDLOVSKI, SVJETSKU PUTNICU I JEDINU EBRU SLIKARICU U HRVATSKOJ!

Ebru je umjetnost slikanja na površini vode. Dobro ste pročitali. Ova se drevna tehnika veže uz islamsku umjetnost. Međutim, nije oduvijek bilo tako. Porijeklo je ebru tehnike najvjerojatnije u drevnom kineskom bojenju papira, u svijetu poznatijem kao suminagaši (u prijevodu: plutajuća tinta). Raspršivanjem ili kapaljkom po površini se vode nanose tinte, a slika se prenosi i stabilizira polaganjem papira na površinu vode s koje se tinte lijepe na papir. Drevnim putem svile suminagaši dolazi do Irana, gdje umjetnici počinju rabiti razne druge vrste boja i materijala. Ovdje ebru dobiva naziv. Prema jednom tumačenju, ime dolazi od perzijske riječi ebri (oblak). Prema drugima, naziv potječe od perzijske složenice abi-ru (lice vode). To je, dakle, slika koju oblikuje sama voda.

Jedina umjetnica koja se bavi ovom tehnikom u Hrvatskoj, Ismeta Sedlovski, ujedno je i svjetska putnica. Tu je istočnjačku tehniku slikanja na vodi naučila i usavršavala u Turskoj. U Hrvatskoj je priredila niz samostalnih izložbi te održala više javnih radionica ebru slikanja. Ona stvara nadahnuta religijskom tradicijom, predajom te velikim ostvarenjima drevnih ebru slikara, čija je djela upoznala na svojim brojnim putovanjima. Aktivna je članica Hrvatsko-turske udruge prijateljstva.

Mr. sc. Senad Nanić ju vidi kao entuzijasticu koja je „važnim dijelom svog duhovnoga puta podrazumijevala ovladavanje tehnikama ebru slikarstva, čija specifična priroda nudi mogućnost stvaralaštva bez izvjesnoga i strogo kontroliranoga ishoda“. Putujući po Istoku, istražujući brojne zemlje i njihovu kulturu, ušla je dublje u književnost i u Rumijevu poetiku pa je od ove sjajne umjetnice moguće saznati mnogo o kulturi, povijesti i civilizaciji Istoka, o književnosti i religiji, a svaka je njezina slika mala enciklopedija.

Kako izgledaju njezine slike imat ćete priliku pogledati sutra u 18 sati (Knjižnica Novi Zagreb, Božidara Magovca 15), na otvorenju izložbe Beskonačnost, a budući da je priču o Ismeti Sedlovski nemoguće ispričati u jednome članku, ovu cijenjenu slikaricu imat ćete priliku čuti i vidjeti u našoj emisiji.

 

 

3 misli o “ZNATE LI ŠTO JE EBRU? UPOZNAJTE ISMETU SEDLOVSKI, SVJETSKU PUTNICU I JEDINU EBRU SLIKARICU U HRVATSKOJ!

  1. Poštovani/e, Nakon razgovora sa umjetnicom, slikaricom, Ismetom Sedlovski, a koja je izlagala u vašem prostoru, uputila me na informacije kod vas. Naime, urednica sam mjesečnog časopisa Bošnjaka/inja u Zagrebu i zamolila bih nešto malo više informacija o izložbi koju ste priredili toj slikarici. Imala je goste – glazbenike, ako postoji i neki uvodni govor i sl. Hvala najljepša, Dinka Smajlagić, prof. i dpl. nov.

  2. Poštovana gospođo Smajlagić, od srca Vam hvala na javljanju! Bit će nam drago da vijest o izložbi ove hvalevrijedne umjetnice prenesete u Vaš časopis. Što se tiče konkretne večeri, ja Vam mogu dati mjesto, vrijeme, naziv izložbe (sve je navedeno već u tekstu) i popis izvođača, a to su: gospodin Goran Beus Richembergh, Branimir Norac (koji je sudjelovao u glazbenom dijelu), Ivanka Blažević Kiš te autorica Ismeta Sedlovski. Na zahtjev autorice, u prigodnom sam programu sudjelovala i ja. Zanima li Vas izbor iz Rumijeve poezije koji je napravila sama umjetnica Sedlovski, a ja pročitala, mogu Vam privitak poslati na mejl. Glede teksta, bilo bi možda najbolje da kontakirate gospodina Gorana Beusa Richembergha i Hrvatsko- tursku udrugu prijateljstva jer je on pripremio iscrpan pregled i sjajno otvorio izložbu. Također, predlažem mr. Nanića koji je o autorici već pisao. Budući da ja nisam orijentalist niti povjesničarka umjetnosti, ne bih se upuštala u konkretnu recenziju, a vjerujem da tražite upravo to iz nekakve znanstvene perspektive. Ja, naime, osim ovoga, u ebru slikarstvo nisam upućena. Nadalje, gospođa Sedlovski nije izlagala u prostoru ZG-kulta nego u KGZ. Ugostila ju je Ivanka Blažević Kiš pa Vas upućujem na knjižnicu. Mejl je: knjiznica.novi.zagreb@kgz.hr Vjerujem da ćete tamo naći sve što Vam je potrebno. Srdačan pozdrav!

  3. Zaboravila sam napomenuti (a što, jasno, proizlazi iz mog prethodnog komentara) da ZG-kult kao ni ja osobno nismo bili nikakvi organizatori izložbe, mi smo to samo medijski popratili. Izložbu je organizirala gospođa Ivanka Blažević Kiš u sklopu događanja u KGZ-u pa sve zasluge pripadaju njima.

Komentari su zatvoreni.