Banijska šara svinja spašena od izumiranja: Ministarstvo poljoprivrede priznalo autohtonu pasminu, rješenje osobno uručio potpredsjednik Vlade i ministar Tomislav Tolušić

„Priznaje se nova pasmina pod imenom Banijska šara. Pasmina svinje Banijska šara upisuje se u Upisnik pasmina, sojeva i hibrida domaćih životinja. Priznanje nove pasmine svinja objavit će se u Narodnim novinama“- prve su tri rečenice iz rješenja Ministarstva poljoprivrede RH od 29. listopada 2018. o proglašenju autohtone pasmine s domicilnim porijeklom na Banovini trećom hrvatskom pasminom svinja, sada iza turopoljske svinje i crne slavonske.
Rješenje je potpisao i osobno svinjogojcima ove pasmine donio potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, a uručio ga Mladenu Čačiću, predsjedniku Udruge uzgajivača Banijske šare svinje.
Nekada cijenjenoj i u tovu vrlo raširenoj pasmini, nakon Domovinskog rata prijetilo je izumiranje, ali su u zadnji tren svinjogojski entuzijasti po pustim banovinskim selima tražili genetske ostatke i uspjeli u naumu.
–Tragali smo po Zrinskoj gori,oko Sunje i Dvora, za izvornu svinju plaćali i 100 kuna kilogram žive vage, a sve se isplatilo jer je već sada u organiziranom tovu oko 600 banijske šare, sa stalnim povećanjem nerastova, krmača, nazimica i odojaka. Osnovali smo i udrugu, u njoj je 20-tak članova i pokrenuli smo postupak za službeno priznavanje pasmine, u čemu se uspjelo – veli Mladen Čačić, uporni svinjogojac, s najviše grla Banijske šare.
– Ideja je potekla još 2003. izradom projekta o zaštiti ove pasmine, udruga postoji od 2015., u proces su uključeni tovljači i struka iz Agronomskog fakulteta i Hrvatske poljoprivredne agencije, Grad Petrinja prepoznao je namjeru i do sada uložio 500.000 kuna. Banijska šara je bolja od turopoljske i slavonske pasmine jer daje više mesa i prasi više prasadi, čime je rentabilnija u startu i s kvalitetom u preradi. Njena je budućnost, ovo je nacionalno hrvatsko i banovinsko stočarsko blago. Neka živi Banijska šara!, na dodjeli rješenja kazao je provoditelj projekta Ante Marić, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i imovinu Grada Petrinje.


Gradonačelnik Darinko Dumbović ocjenjuje dobivanje rješenja povijesnim danom koji pokazuje puni uspjeh, nakon uloženog velikog truda i rada.
– Hrvatska i Banovina trebaju ovu pasminu jer je tradicionalna u našem kraju i nekada bila osnovna sirovina za prvorazredne prerađevine, posebno kobasice, špek, čvarke… Pozivam stočare da omasove tov Banijske šare, spreman sam i s Gavrilovićem dogovoriti i napraviti partnerske odnose, ovaj uzgoj Grad će nastaviti novčano podupirati- rekao je D. Dumbović.
Službeno priznata Banijska šara sada će se izdašnije poticati sredstvima EU, izvijestio je ministar T. Tolušić, i naveo podatak kako je novi iznos 2500 kuna po grlu godišnje , umjesto dosadašnjih 1000 kuna.
– U agrarnoj politici sadašnje Vlade RH stočarstvo je na prioritetnom mjestu i vrhunac ruralne proizvodnje. Stočarima uvećavamo poticaje, povećavamo im dodjelu državnih polja, stvaramo uvjete za veću proizvodnju i bolju zaradu- kazao je Tomislav Tolušić.
Svečano uručivanje Rješenja o priznavanju Banijske šare svinje organizirano je u domu u Srednjim Mokricama, a prethodno je u tome selu potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede obišao OPG Željka Horvata, koji u ekološkoj proizvodnji tovi i 60-tak komada novopriznate pasmine.
Priča iz toga dvorišta i tovilišta na otvorenom, slijedi naknadno i odvojeno.
Tekst i slike: Antun Petračić