Velika fešta na “Festivalu kestena”

Piše: Miroslav Šantek Cobra
Na samo sat vremena vožnje automobilom od središta hrvatske metropole u smjeru juga nalaze se ogromna prostranstva Zrinske gore iznad Grada Petrinje za koje stručnjaci kažu da su jedna od najvećih neprekidnih šumskih prostora na kojima raste kesten. Tog ukusnog i vrlo vrijednog ploda baš i nema na svakom ćošku, tako da samo ljubitelji prirode i planinari znaju što je i gdje se nalazi prava stvar i upute se prema tom prirodnom bogatstvu. Posljednjih godina i Turistička zajednica Grada Petrinje uz potproru Grada Petrinje i HPD Zrina ulaže veće napore u turističku promidžbu ovog kraja jer milijunski grad je toliko blizu da se može vidjeti sa petrinjskih krovova. I polako, stvari se popravljaju. Danas je na vrhu Hrastovačke gore održana 19. Planinarska kestenijada kao uvod u dvodnevnu manifestaciju “Fetival kestena”. Pošli smo i mi pogledati o čemu se ove godine radi.
Prvo što upada u oči (osim prekrasne prirode i vrlo lijepog, toplog i sunčanog vremena) je nasuta makadamska cesta koja se vrtoglavo uspinje u brda Hrastovačke gore i koja je otklonila sve probleme prijašnjih kestenijada – zatrpala je rupe na cesti i vodi do vrha iznad sela Hrastovica i Cepeliš na čijem se vrhu nalazi parkiralište – ove godine s redarima koji su pomagali pri parkiranju i onemogućili bilo kakav zastoj i planinarski dom “Matija Filjak” – drvena, velika kuća ispred koje se održala prava planinarska i “civilna” fešta. Na tom prostoru rasprostrli su se štandovi lokalnih OPG – ovaca, pečenjari su pekli meso, kestenjari kestene, postavljeni su šankovi s pićem, puno stolova i klupa koje su popunili gosti iz čak 35 planinarskih društava, najviše iz Bosne i Hercegovine i Grada Zagreba, potpomognuti s lokalnim petrinjsko . sisačkim snagama koji su se doista fino zabavljali.
Uz obilje hrane i pića, mogućnosti branja kestena u šumi, organizatori su omogućili i zabavan program, tako da su animatori bez problema nalazili dobroboljce za razne zabavne igre – od bacanja kamena s ramena do potezanja konopca, a sve se odvijalo uz velike količine pjesme i plesa. One man band Kruno Stepinac – iskusni petrinjski dečko zasvirao je repertoar od Bijelog dugmeta do Chuck Barrya i rasplesao ekipu od nekih tisuću ljudi. I petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović je posjetio vrh Hrastovačke gore i rekao kako će uskoro biti gotov i vidikovac pored ovog mjesta koji će sasvim sigurno ojačati turističku ponudu.
I mi sno bili ponuđeni vrućim kestenima i porcijom slasnog graha, dobrim pivom i veselim društvom – treba li vam išta više u životu?
Festival kestena se nastavlja sutra na petrinjskom Trgu hrvatskih branitelja – svakako dođite jer bit će zabavno.