‘Putovanje u Međuzemlje’ u Dubrovačkim knjižnicama

‘Putovanje u Međuzemlje’ putopisno predavanje i predstavljanje knjige Tomice Kristića

Manifestaciju Mjesec hrvatske knjige (15. listopada – 15. studenoga), Dubrovačke knjižnice otvaraju predavanjem “Putovanje u Međuzemlje”, putopisca i avanturista Tomice Kristića koji će ujedno predstaviti i istoimenu knjigu. Događanje će se održati u petak, 15. listopada 2021., s početkom u 19 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

“Putovanje u Međuzemlje” inspirativna je priča mladog putnika koji je odlučio slijediti svoje snove i krenuti na veliko životno putovanje. Ostavivši tako stari koncept života koji ga je vezao za sredinu u kojoj je odrastao, Tomica je napustio svoju sigurnu luku i zaputio se na drugi kraj svijeta. Posljednje putovanje započeo je u Hrvatskoj, a četiri godine kasnije završio na drugom kraju svijeta, u Novom Zelandu. Prešao je 40 000 kilometara, kroz 25 država i tri kontinenta, putujući kopnenim putem gdje se koristio većinom autostopom.

Stopiranje kroz pustinju u Omanu / foto: izvor Dubrovačke knjižnice

Ovo putovanje nije obično putovanje već preobrazba jedne osobe koja se, hodajući po stazi života, svakim danom sve više mijenjala. Kako ni jedna staza nije ravna, već naprotiv, strmovita i vijugava, Tomica je na svom Putu doživljavao velike uspone i padove. Uranjao je tako u različite kulturne običaje i društvene raznolikosti, pješačio po prostranstvima Himalaje, stopirao kroz nekoliko tisuća kilometara veliku pustinju na Bliskom istoku, svjedočio spiritualnim inicijacijama, živio s budističkim monasima u Indiji, spavao po policijskim postajama diljem Azije, radio kao statist u Bollywoodu… A svoja je iskustva pretočio u putopisnu knjigu “Putovanje u Međuzemlje”. Sadržaj koji se nalazi između korica prezentirat će dubrovačkoj publici kroz multimedijalno predavanje.

‘‘Putovanje u Međuzemlje’ trajalo je tri godine i devet mjeseci, a ova knjiga prvi je dio nadolazeće trilogije i opisuje prvih petnaest mjeseci Tomičinog Puta.

Mjesec hrvatske knjige nacionalna je manifestacija koju od 1995. godine po odluci Ministarstva kulture i medija organiziraju Knjižnice grada Zagreba. Traje od 15. listopada do 15. studenoga i u tom periodu kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiče kulturu čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti. Cilj je i promotivnog materijala upozoriti na važnost knjige i čitanja. Ovogodišnja manifestacija održava se u okviru Godine čitanja, tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a moto je: Ajmo hrvati se s knjigom! Moto ima dvostruku konotaciju – asocira na hrvatsku književnost i na šaljiv način daje poticaj pojedincima da se uhvate ukoštac s knjigom i čitanjem.