Komorni sastav Dubrovačkog simfonijskog orkestra s violinisticom Evom Šulić večeras u Kneževom dvoru

Dubrovnik, 29. srpnja 2021. – Komorni sastav Dubrovačkog simfonijskog orkestra uz violinisticu Evu Šulić i pod ravnanjem Ivana Huta nastupit će večeras, 29. srpnja u 21:30 sati u atriju Kneževa dvora i izvesti djela Dešpalja, Piazzolle i Šoštakoviča.

Na početku koncerta publika će čuti kompoziciju Šime Dešpalja Moba – Preludij, koral i fuga za orkestar, skladbu praizvedenu prije točno 60 godina, a napisanu za prve Muzičke večeri u sv. Donatu koje je pokrenuo skladateljev sin Pavle. Uslijedit će Četiri godišnja doba Buenos Airesa u obradi Leonida Desjatnikova, a u čast stote obljetnice rođenja velikog skladatelja Ástora Piazzolle, prilikom čega će se komornom sastavu pridružiti violinistica Eva Šulić. Na kraju programa bit će izvedena Komorna simfonija Dmitrija Šostakoviča u obradi Rudolfa Baršaja.

Dubrovački simfonijski orkestar važan je dio bogatog i raznolikog kulturnog nasljeđa Dubrovnika i Hrvatske i kao takav redovito nastupa u jedinstvenim ambijentima svoga grada pa je tako i tradicionalni sudionik programa Dubrovačkih ljetnih igara. S poznatim domaćim i međunarodno priznatim umjetnicima interpretira djela majstora baroka, klasike i romantizma, ne samo u Dubrovniku, već i na turnejama u svijetu.

Eva Šulić / foto: izvor DLJI

Eva Šulić mlada je, ali već vrsna violinistica koja se školovala na ponajboljim glazbenim konzervatorijima, osvojila nebrojene nagrade i pohvale na prestižnim natjecanjima, nastupala te surađivala s uglednim imenima nacionalne i internacionalne klasične glazbene scene. Od 2021. godine članica je Simfonijskog orkestra HRT-a kao zamjenica koncertnog majstora, a iste godine je osvojila prvu nagradu na natjecanju Papandopulo, nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe Borisa Papandopula te prestižnu nagradu Stjepan Šulek za najbolju izvedbu skladbe za violinu. Festivalskoj publici predstavila se lani kad je nastupila kao članica nagrađivanog Trija Eusebius.

Maestro Ivan Hut izvrstan je i u sviranju viole za što je osvojio brojne nagrade te nastupao diljem Europe. Od 2005. do 2010. godine bio je profesor viole, komorne glazbe i voditelj gudačkog orkestra u Glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu. Od 2000. do 2009. godine bio je stalni član Splitskog komornog orkestra, gdje je, uz konstantnu prisutnost i inspiraciju maestra Pavla Dešpalja, razvio ljubav prema dirigiranju. Od prosinca 2020. dirigent je u Dubrovačkom simfonijskom orkestru te mu je ovo prvo predstavljanje na Igrama.

Ivan Hut / foto Miho Skvrce; izvor DLJI