Danska privremeno obustavlja cijepljenje AstraZenecom

0

Autor: Aleksandar Olujić

Kako javlja njemačka državna televizija ARD, Danska je na 14 dana obustavila cijepljene protiv Covida-19 cjepivom proizvođača AstrZeneca. Razlog obustavi su izvješća o mogućem stvaranju krvnih ugrušaka nakon cijepljenja.  

Vijest o privremenoj obustavi cijepljenja AstraZenecinim cjepivom objavila je danas novinarima ispred bolnice u Hervu danska premijerka Mette Frederiksen, dok danski ministar zdravlja  Magnus Heunicke poručuje kako se radi o mjeri predostrožnosti a da će se slučajevi stvaranja krvnih ugrušaka detaljno ispitati. Danska je do sada od svojih ukupno 5,8 milijuna cijepila oko 560.000 stanovnika, od kojih je 220.000 primilo i drugu dozu cjepiva. Više od 70 posto njih cijepljeno je Pfizer/BioNTech cjepivom, dok je AstraZenecom cijepljeno 142.000 Danaca.

Danska je jedna od osam zemalja koje su do sada obustavile cijepljenje AstraZenecinim cjepivom. To su učinile Austrija, Estonija, Litva, Luksemburg, Latvija, Island te prema najnovijim informacijama i Norveška.

Hrvatska za sada nije obustavila cijepljenje cjepivom AstraZenece.

Ovo nije prvi puta da se cjepivo ovog proizvođača propituje. Početkom godine je više europskih zemalja, među kojima je i Njemačka, donijelo odluku da osobe starije od 65 godina neće cijepiti ovim cjepivom jer nisu postojali podaci o njegovom djelovanju na starije osobe. No, ta je odluka u međuvremenu povučena.

Inače, Hrvatska je naručila 5,6 milijuna doza cjepiva protiv Covida-19 od kojih je najviše od AstraZenece i to 3.600.000 doza, ali je raspodjelom ukupne ponuđene količine cjepiva na razini EU Hrvatskoj dodijeljeno 2.705.000 doza.

Ova vijest dolazi u trenutku kada broj zaraženih Covidom-19 kod nas i u Europi raste te mnogi govore o trećem valu. Pošto na tržištu ionako vlada nedostatak cjepiva obustavljanje cijepljenja proizvodom ovog proizvođača dodatni je udarac borbi protiv pandemije. Dobra je vijest da je u Europi odobreno cjepivo proizvođača Johnson&Johnson, mada i ovaj proizvođač unaprijed upozorava kako neće biti u mogućnosti isporučivati dogovorene količine u predviđenim terminima.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here