Tai Chi na Bundeku

0

Tekst: Aleksandar Olujić
Foto: Zdravko Turkulin

Legenda kaže kako je nekad davno taoistički redovnik Chang San-feng promatrao borbu ždrala i zmije. Ždral je svojim oštrim kljunom napadao zmiju koja je uvijek iznova uspijevala izmaknuti se brzim pokretima ptičjeg kljuna sve dok ova izmorena nije odustala od borbe.

Ova borba je potakla Chang San-fenga na stvaranje koncepta „neijinga“ odnosno unutarnje snage kao specifičnog stila unutar kineskih borilačkih vještina. Njegova vještina nazvana je „Škola ptice i zmije“ da bi u vremenima koja su slijedila postala poznata kao Tai Chi Chuan (Taijiquan) ili kako ga danas obično zovemo: Tai Chi.

Tai Chi je danas svjetski popularna vještina koja objedinjuje pokret i meditaciju. Zbog svojih blagih i smirenih pokreta ovom se vještinom mogu baviti svi uzrasti, a budući je u vježbu uključeno cijelo tijelo pri čemu se pazi na pravilno disanje vježbanje Tai Chi izvrstan je način za relaksaciju čime se reduciraju nepovoljna stanja organizma, pogotovo stres.

Harvard Medical School na svojoj stranici navodi kako bi se Tai Chi umjesto uvriježenog opisnog naziva “meditation in motion” (meditacija u pokretu) trebao zvati “medication in motion” (terapija u pokretu) ističući kako ova drevna kineska borilačka vještina ima veliku ulogu u prevenciji mnogih zdravstvenih problema.

Tai Chi je odavno našao svoje mjesto i među nama u Hrvatskoj. Nije više rijetkost tijekom šetnje kroz neki park naići na veću ili manju grupu ljudi koja sinkrono izvodi smirene, elegantne pokrete. Tako je šećući Bundekom naš fotograf Zdravko Turkulin danas zatekao grupicu u vježbi. Naši su sugrađani ovo sunčano vrijeme odlučili iskoristiti na najbolji mogući način.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here