U riječkom Exportu otvorena izložba dječjih karnevalskih kostima i tradicijskih maski Europe „Maske prije maskica“

0

U Exportu na riječkoj Delti u petak, 12. veljače 2021.g., u sklopu programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, otvorena je izložba karnevalskih kostima dječjih karnevalskih grupa riječkih osnovnih škola, tradicijskih maski Europe i dosadašnjih plakata Riječkog karnevala pod zajedničkim nazivom „Maske prije maskica“.

Izložba koja predstavlja svojevrsni hommage tradicionalnom međunarodnom Riječkom karnevalu, koji se ove godine u poznatom i omiljenom obliku nije mogao održati, otvorena je na radost svih ljubitelja maškara i tradicijskih pusnih običaja, pri čemu su se okupljenima obratili direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota, ravnateljica OŠ Nikola Tesla Tatjana Bandera Mrakovčić, autor tradicijskih maski Europe Nikola Vrančić Kolja i zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović.

Otvorenje izložbe ‘Maske prije maskica’

Izložba „Maske prije maskica“, podsjetimo, uključuje više od 50 karnevalskih kostima dječjih karnevalskih grupa riječkih osnovnih škola Pećine, Nikola Tesla, Eugen Kumičić, Kozala, Kantrida, Centar, Zamet, Vežica i Pehlin, koje su tijekom ranijih godina sudjelovale na dječjoj povorci Riječkog karnevala.
Također, izložene su i atraktivne figure tradicijskih maski Europe, čiji su autori i kreatori Nikola Vrančić Kolja i Marina Vrančić. Njihova kolekcija sastoji se od 90 unikatnih figura odjevenih u autentičnu opravu zvončara iz čak 22 zemlje: od Kanarskih otoka preko Ukrajine, Grčke, Finske do Škotske, a svaka je lutka ručni rad u koji je uloženo jako puno vremena, truda i ljubavi.

Izložbu „Maske prije maskica“ dopunjuju i plakati prošlih Riječkih karnevala iz arhive Turističke zajednice grada Rijeke, koji će kod posjetitelja zasigurno evocirati uspomene na najdraže, peto riječko godišnje doba iz vremena prije pandemije.

Ulaz na izložbu „Maske prije maskica“ koja u Exportu ostaje otvorena do 28. veljače 2021.g. je besplatan, a radno vrijeme je četvrtkom i petkom od 15.00 do 20.00 sati te subotom i nedjeljom između 11.00 i 20.00 sati.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here