Queer Zagreb Sezona 2020.

 

Queer Zagreb Sezona nastavlja s programom podrške umjetničkim istraživanjima vezanim uz teme rodnih identiteta i uloga. Dva projekta čija je realizacija pred nama bave se muško-ženskim odnosima i čitanjima uvjetovanih uloga koje proizlaze iz zadatosti muških, odnosno ženskih tijela. U suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom 11. i 12. 12. 2020. izvodi se radna verzija predstave Bill is Dead Brune Isakovića i Mie Zalukar, a 23. 12. Josipa Bubaš postavlja trosatnu interaktivnu instalaciju Uranjanje#2.

 

Queer Zagreb Sezona ovu godinu prepušta novim načinima prilagodbe umjetničkih radova okolnostima, a zadržavajući ideju kontinuiranog propitivanja queer tema u domaćem umjetničkom prostoru.

Predstava Bill is Dead Brune Isakovića i Mie Zalukar nastavlja se na njihov prethodni projekt Kill B. te kroz pop-reference i poigravanje s vizualnim i izvedbenim arhetipovima nastavljaju svoj ‘double bill’ o odnosima moći između muškarca i žene. Izvođač i izvođačica na sceni, pretvarajući izvedbeno u privatno i obrnuto, dovode u pitanje uopće istinitost situacije koje igraju, s razlikom da ovoga puta odlaze korak dalje preispitujući omjere vlastitih autorskih doprinosa u projektu koji stvaraju, kao i pravo da govore u tuđe ime. Pitanja kako se manipulira uvjetovanom strukturom odnosa moći, kome je kompromis gesta, a kome obaveza te o tome da li je moguće da nitko nije uvjeren da je izvukao kraći kraj, zavodljivo grade ovu bajku o smrti patrijarhata. Bill is Dead fantazijama o izmještenim perspektivama zaneseno se poigrava tvorničkim postavkama onog mehanizma muško-ženskih odnosa kojemu je odavno isteklo jamstvo. Dramaturginja ove predstave je Vedrana Klepica, kostime potpisuje Ana Fucijaš, za glazbu je odgovoran Hrvoje Nikšić, dok je svjetlo oblikovao Saša Fistrić. Predstava je nastala u produkciji Malo sutra te koprodukciji udruge Domino i Tjedna suvremenog plesa, a u partnerstvu sa Zagrebačkim plesnim centrom u okviru programa Koreospektar.

 

Trosatna interaktivna instalacija Josipe Bubaš Uranjanje#2 nova je verzija projekta izvedenog u okviru Europske prijestolnice kulture 2020 u Rijeci, u okviru programa Ženski životi glasnije udruge Domino. Uranjanje je zamišljeno kao iščitavanje kodova tijela povezanih uz društvene i energetske silnice bivanja ženom, postavljanje pitanje što uopće ta definicija podrazumijeva i kako se kreira i rekreira. Sedam video i tri audio materijala naizmjence se aktiviraju, neki u odnosu na publiku, neki u unaprijed određenim razmacima, tvoreći sustav podražaja, svojevrsnu mrežu unutar koje se odvija izvedba u trajanju. Koreografski se izvedba temelji na svojevrsnom “uranjanju” u prostore tijela, predverbalnih zapisa i kodova, prihvaćanju, razumijevanju i sporazumijevanju unutar tijela, entiteta i identiteta. Pokušaj je to da se na površinu prizovu neverbalni narativi pohranjeni duboko, da se prepišu i ponovo ispišu poveznice, prekodiraju kodovi, shvate mehanizmi, doživi punoća, širina i pulsacija trajnoga u prolaznom i autentičnog u naučenom. Komunikacijom pokreta i slika stvara se mreža nelogičnosti, slučajnosti, međusobnih utjecaja, prolaska različitim prožimajućim poljima, koja se međusobno nadopunjavaju i poništavaju.

 

Queer Zagreb Sezona sufinancirana je sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Grada Zagreba. Ulaz na programe je blesplatan u sklopu Inicijative umjetnost dostupna svima.

ŽELJKO KRZNARIĆ