Otkriće u Ruđeru Boškoviću – Sinkrotronsko zračenje Mliječne staze usko je povezano s neutralnim plinom

Astrofizičari s Instituta Ruđer Bošković (IRB) dr. Andrea Bracco, dr. Vibor Jelić, doktorandi Luka Turić i Ana Erceg te njihovi suradnici iz Kanade i Francuske, otkrili su da je sinkrotronsko zračenje naše galaksije, Mliječne staze, usko povezano s različitim fazama neutralne tvari koja se poput magle razvlači međuzvjezdanim prostorom i slijedi magnetsko polje. Ovi rezultati objavljeni su u uglednom časopisu Astronomy & Astrophysics.

 

”U širem kontekstu, rezultati našeg istraživanja produbljuju razumijevanje uloge magnetskog polja u oblikovanju međuzvjezdane materije u Mliječnoj stazi te objašnjavaju mogući način nastanka struktura koje opažamo radioteleskopom LOFAR”, objašnjavaju autori rada.

 

Ovo istraživanje astrofizičara s IRB-a je provedeno u sklopu znanstvenog projekta MUSICA, financiranog u sklopu Obzor 2020 – Marie Sklodowska–Curie akcije (MSCA) te istraživačkog projekta LowFreqCRO, financiranog od Hrvatske zaklade za znanost (HrZZ). Prvi i glavni autor rada, dr. Andrea Bracco je i prvi međunarodni znanstvenik koji je dobio prestižnu stipendiju Marie Sklodowska–Curie akcije za provođenje na znanstvenoj instituciji u Republici Hrvatskoj.

ŽELJKO KRZNARIĆ