‘DRŽIĆ U ZKM-u’

0
Dino Pešut / foto: izvor ZKM

Zagrebačko kazalište mladih započinje danas, u srijedu 02. prosinca 2020. od 18 sati, s online prikazivanjem nagrađenih dramskih tekstova u ciklusu: ‘DRŽIĆ U ZKM-u’.

Riječ je dramama nagrađenim Nagradom Marin Držić za 2019, koje u izvedbi glumaca ZKM-a ovaj put možete pogledati režirane u scenskoj režiji i u video formatu – na facebook stranici ZKM-a.

Nagradu za dramsko djelo ‘Marin Držić’ Ministarstvo kulture dodjeljuje u svrhu poticanja hrvatskog dramskog i kazališnog stvaralaštva. Nagrada se dodjeljuje od 1991.

Ciklus  DRŽIĆ U ZKM-u otvaramo s prvonagrađenim tekstom Dine Pešuta „Granatiranje“ u scenskoj režiji i adaptaciji Tamare Damjanović.

Dino Pešut
GRANATIRANJE

Autor videa: Lovro Mrđen
Glazba: Stanko Kovačić, Katarina Ranković
Glume: Adrian Pezdirc, Frano Mašković i Hrvojka Begović

Obrazloženje stručnog povjerenstva za 1. Nagradu – Dino Pešut: GRANATIRANJE

„Granatiranje“ je ispovjedna, poetska, postdramska metadrama koja zasigurno spada u sam vrh ne samo hrvatske nego i europske suvremene produkcije. Kroz tekst pratimo dvije paralelne ispovjedne priče o ljubavnoj žudnji i strasti, o iluzijama i snovima, o potrazi za smislom u kontekstu svijeta i prostora gdje je rat postao fetiš senzacija i neminovna ljudska potreba za autodestrukcijom. Priča se razvija kao sitna balkanska verzija filma “Call me by your name“, kako to ispisuje jedno od lica, pisac koji se metatekstualnom poemom poigrava svojim motivima za pisanje ovog teksta. Piščev monolog o ratu i njegovim posljedicama jedan je od najlucidnijih, najintimnijih i najoriginalnijih kuteva gledanja na tu temu u suvremenoj dramskoj literaturi. Temu borbe protiv smrti i besmislenosti rata, njegovih posljedica vidljivih u fasadama koje se obnavljaju i ljudima koje nitko ne obnavlja, pisac završava konačnim susretom lica koja svojom malom ljubavnom pričom ostavljaju zalog za neko njihovo intimno sretnije sutra.

Tijekom prosinca ZKM će nastaviti s online prikazivanjem ‘DRŽIĆ U ZKM-u’ kada ćete moći pogledati i režije drugonagrađenih dramskih tekstova: „Međimurski lepi dečko“ Mateje Posedi i dramu „Dječak“ Davora Špišića.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here