Epohalni događaj za Institut Ruđer Bošković (IRB) obilježen je danas potpisivanjem ugovora vrijednog 72 milijuna eura za obnovu znanstvene infrastrukture IRB-a te nabavku sofisticirane znanstvene opreme. To je prvo značajno ulaganje u ovaj najveći znanstveni institut u Republici Hrvatskoj (RH) od njegovog osnutka te najveće ulaganje u znanstvenu infrastrukturu u posljednja tri desetljeća u Hrvatskoj.

 

Sredstva koja su osigurana iz fondova EU, IRB će iskoristiti za obnovu postojećih te izgradnju pet novih objekata i to za potrebe istraživanja u području informacijsko-komunikacijskih znanosti i tehnologije, mora i okoliša, biomedicinska istraživanja, napredne materijale i tehnologije te kongresni centar. Projekt O-ZIP omogućit će i nabavku vrhunske sofisticirane istraživačke opreme usklađene s ekspertizom znanstvenika i potrebama gospodarstva RH.

”Ovdje smo kako bi nazočili potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Otvorene znanstvene infrastrukturne platforme za inovativne primjene u gospodarstvu i društvu (O-ZIP), koji je jedan od pet najvrjednijih projekata koji se financiraju iz fondova EU-a”, istaknuo je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Uz predsjednika Vlade, svečanost su svojim sudjelovanjem uveličali ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric, te David M. Smith, ravnatelj IRB-a i pomoćnica ravnatelja Ivanka Jerić.

MEĐUNRODNA DIMENZIJA ‘RUĐERA’ NADILAZI GRANICE RH

 

”Institut je nositelj dvaju znanstvenih centara izvrsnosti, a međunarodna dimenzija je pokazatelj da značaj ‘Ruđera’ nadilazi granice Hrvatske. U sklopu programa Europskih strukturnih i investicijskih fondova IRB je ostvario portfelj od 34 projekta vrijedna 134,5 milijuna kuna, dok je iz Europskog okvirnog programa istraživanja i inovacija – OBZOR 2020 Institut ostvario 29 projekata, ukupne ugovorene vrijednosti 15,6 milijuna eura. Pohvalno je i da u ovom trenutku Institut provodi čak 102 projekta koja se aktivno financiraju sredstvima Hrvatske zaklade za znanost ukupne ugovorene vrijednosti 121,52 milijuna kuna. Sve su to pokazatelji koji potvrđuju kvalitetu i 70 godina znanstvene izvrsnosti IRB-a”, izjavio je premijer Andrej Plenković i dodao da će ovakvom investicijom ovaj naš najveći nacionalni znanstveni centar postati i europski vodeći centar izvrsnosti.

EPOHALNI PROJEKT ZA RH ZNANOST

Uz čestitku IRB-u te zahvalu svim partnerima na suradnji, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs istaknuo je kako je O-ZIP epohalni projekt koji će unaprijediti sveukupno znanstveno-istraživački potencijal ne samo IRB-a, već i na razini Hrvatske. Također, naglasio je kako je ovakvo unaprjeđenje infrastrukture preduvjet za privlačenje cijele vojske mladih istraživača.

”Vjerujem da će zahvaljujući projektu O-ZIP, Institut zauzeti važnu poziciju na mapi centara izvrsnosti u Europskom istraživačkom prostoru (ERA) te dodatno osnažiti suradnju s gospodarstvom, što je nešto u čemu je IRB i inače prednjačio”, izjavio je ministar Fuchs te dodao kako su ovakve infrastrukturne promjene, kojima znanstvenicima osiguravamo neophodan prostor i opremu, nužne za uspješnu provedbu reformi u znanosti.

”U tom smislu ovaj projekt predstavlja povijesni pomak ne samo za IRB, već i za hrvatsku znanost na globalnoj razini”, zaključio je ministar Fuchs.

”Projekt O-ZIP kruna je višegodišnjeg rada i uspjeha naših znanstvenika te ključan dio strategije IRB-a ka još intenzivnijem otvaranju gospodarstvu. Zahvaljujući ovom projektu mi ćemo imati priliku po prvi puta nakon sedam desetljeća obnoviti infrastrukturu Instituta te nabaviti neophodnu sofisticiranu opremu koja će biti na raspolaganju široj znanstveno-akademskoj zajednici te našim partnerima u industriji”, istaknuo je ravnatelj IRB-a David Smith.

Prije potpisivanja Ugovora Ivanka Jerić, pomoćnica ravnatelja ukratko je predstavila projekt O-ZIP te njegov razvoj od 2012. godine, a svoje je izlaganje završila važnom porukom ”Iza projekta O-ZIP stoji svih preko 900 zaposlenika Instituta Ruđer Bošković, koji svaki dan svojim rezultatima opravdaju ovu investiciju i možete biti uvjereni da će je višestruko vratiti u budućnosti.”

Potpisivanjem Ugovora IRB dočekuje svoj veliki jubilej 70. obljetnicu od svojeg osnutka te prvo značajno ulaganje u svoju infrastrukturu od 1950. godine.

ŽELJKO KRZNARIĆ

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here