U petak se nastavljaju dani susjedstva Praputnjak EPK: ‘Praputnjak – kulturni krajolik’

0

U  petak, 4. rujna 2020., u susjedstvu Praputnjak, jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, nastavlja se program Dani susjedstva Praputnjak, pod nazivom Praputnjak – kulturni krajolik.

U 18 sati u vinogradu TakalaBakarske prezidi, iznad Bakarskog zaljeva, održat će se svečano otvorenje manifestacije u kojem sudjeluju predstavnici Udruge Praputnjak – kulturni krajolik, Grada Bakra, PGŽ-a, Grada Rijeke i Rijeke 2020.

U 18.30 sati slijedi Pomalo i po kraju, interpretacijska šetnja krajolikom Praputnjaka od vinograda Takala kroz krašku dolinu Dolčinu i natrag, gdje se posjetiteljima preporučuje adekvatna obuća za šetnju kroz prirodu i slojevita odjeća.
Šetnjom će se predstaviti rad na očuvanju baštine kroz povijesnu i prirodnu pozadinu nastanka prvog zaštićenog kulturnog krajolika u RH – Takala i cijelih Bakarskih prezida.

Susjedstvo Praputnjak – mapa

U dvorištu Doma kulture Praputnjak (Praputnjak 158a) od 20 sati u sklopu programa Dnevni boravak bit će predstavljeno europsko susjedstvo Praputnjaka –  Stichting Bewegend Beeld iz Nizozemske, a na istom mjestu predstavlja se i izložak knjige EUROPE – contours culturels, autora Antona Zakarije prema kojoj se razvila ideja projekta Praputnjak – kulturni krajolik.  Vrlo pitkim, razigranim stilom autor čitatelja vodi od pojave prvih ljudi paleolitika na prostoru Europe pa do modernog čovjeka dvadesetprvog stoljeća.
Svi posjetitelji u Domu kulture Praputnjak moći će razgledati i izložbu uoči 155. godine rada Područne škole Praputnjak, a tijekom večeri tamo će se predstaviti i lokalne udruge i OPG-ovi.
Zainteresirane očekuje i balot po starinski, ovaj tradicionalno muški sport, koji je u Praputnjaku petkom nezaobilazna zabava. Sa sve većim interesom žena za ovu finu disciplinu odmjeravanja, sva je publika pozvana okušati svoju sreću i tehniku boćanja.

Nositelj inicijative susjedstva Praputnjak je Udruga Praputnjak – kulturni krajolik, dok je njihovo europsko susjedstvo organizacija Stichting Bewegend Beeld iz nizozemskog Rotterdama.
Partner u provedbi programa je Grad Bakar.

 

Najavljeno događanje organizirano je uz poštivanje svih važećih preporuka za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih, svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski za lice.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here