Ovaj tjedan ‘Okolo’ po Zagrebu čekaju vas nova iznenađenja

0

Upoznajte “Slikara sunca”, “Plesače” i “Turiste”, pogledajte kako izgleda “Grad nakon…”, pronađite nove “Mačke Gornjeg grada”, otkrijte vrata Zagreba i ubacite želju u “Wish Me Something Nice”

Zagreb, 26. kolovoz 2020. – Umjetnički projekt„Okolo“ i ovaj tjedan nastavlja s iznenađenjima koja uljepšavaju (u)lice grada. Nakon obilaska svjetlosno-zvučne instalacije „Singing Forest“ Ide Blažičko i Alexa Brajkovića u Parku Bele IV., murala uličnog umjetnika Afrike na Tepečićevim stubama, zelenih intervencija Lune Džidić „Baš je flora“ na Trgu sv. Marka 9 i Freudenreichovoj 1 te u Matoševoj 9 i na Kapucinskim stubama, Mačaka Gornjeg grada klasje&zite na zidovima restorana Pod gričkim topom i kafića Cinkuš te novog vunenog srca u Vitezovićevoj ulici, svratite do Martićeve 7 i zagledajte se u „Slikara sunca“, kipara Marka Gašparićakoji se za ovu priliku poigrao spojem murala i skulpture.

Nakon Martićeve, na Strossmayerovom šetalištu (iznad bivšeg Art parka), križanju Tesline i Zrinjevca te Skalinske i Tkalčićeve pogledajte kako izgleda „Zagreb nakon“… kroz objektiv fotografa Ernesta Mazarekića, a u prolazu između Tomićeve ulice i Uspinjače poželite nešto lijepo u sklopu interaktivne instalacije Pavla Kuharića. U srijedu je na Gornji grad stiglo još crnih mačaka klasje&zite koje možete pronaći kako sepenju po Zakmardijevim stubama, dok je troje metalnih vrata duž Radićeve ulice i na Stubama Franje Buntaka dobilo novo lice s potpisom uličnog umjetnika Borisa Bare.

Ako pak u četvrtak zalutateu dvorište palače Grlečić-Jelačić na Trgu sv. Marka 9, tamo ćete pronaći „Plesače“ kiparice Ana Marije Maravić, uz koje će29. kolovoza i 3. rujna biti održani koncerti Zagrebačkih solista. Tom prigodom dr.sc. Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, uz čiju se podršku „Okolo“ i održava, je izjavila: „Spajanjem ulične umjetnosti i kreativne scene, projekt „Okolo“ stvara jedinstveni doživljaj javnih gradskih prostora te predstavlja sjajni primjer povezivanja kreativnih i kulturnih industrija s turizmom. Posebno bih istaknula kako je ove godine „Okolo“ posvećen našem potresom „ranjenom“ Zagrebu koji, usprkos svim nedaćama, pronalazi snagu i pokazuje da je jači od svih izazova. U tom smislu smo odlučili ovogodišnje izdanje obogatiti glazbenom visokom umjetnošću. Naime, u dvorištu na Trgu sv. Marka br. 9, gdje će uskoro biti postavljena instalacija „Plesači“ koju čine stotine malih skulptura od terakote, 29. kolovoza i 3. rujna u 21:00 sat Zagrebački solisti održat će koncerte u sklopu projekta „Glazbeno dvorište“. Time smo na nesvakidašnji način dodatno povezali dvije neraskidive umjetnosti –glazbu i ples, ali i umjetničke i urbane intervencije. Emocije koje nam „Okolo“ donosi potvrđuju toliko puta dokazanu spoznaju o snažnoj emotivnoj vezi Zagrepčana i njihovoga grada, stoga pozivam sve da se, uz poštivanje epidemioloških mjera, prepuste individualnom umjetničkom istraživanju Zagreba.“

Nakon „Plesača“, u petak na vidikovcu pored gornje stanice Uspinjače dočekajte „Turiste“ od papira Maše Barišić, a u subotu, 29. kolovoza u Parku Bele IV., u sklopu instalacije „Singing Forest“, ne propustite završni ambijentalni elektro-akustični performans Alexa Brajkovića.

„Okolo“ pokreću 2018. godine Nas dve (Ana Mikin, Tina Kovačiček) u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba. Vuneno srce, crveni tepih do Gornjeg grada, skulptura od svile u Tomićevoj, veliki podni mural na igralištu iznad Dubravkinog puta, svjetlosna instalacija u krošnjama parka Ribnjak, kumica na stepenicama Dolca, spavajući div u Petrinjskoj, simpatične ulične minijature u igri s urbanim elementima i biljke koje sviraju na dodir – samo su neke od zanimljivih intervencija kojima je „Okolo“ već obogatio zagrebačke ulice te istovremeno oduševio građane i turiste.

Prošećite umjetničkom stranom Zagreba!

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here