Osnovana ‘Udruga Staza željeznog doba Podunavlja’ – jedan od osnivača Arheološki muzej u Zagrebu

0

Arheološki muzej u Zagrebu jedan je od osnivača novoosnovane neprofitne, stručne, znanstvene i kulturne „Udruge Staza željeznog doba Podunavlja“ koja djeluje na području Republike Hrvatske, Republike Austrije, Mađarske i Republike Slovenije i ostalih država Podunavlja.

Spajajući postojeće izvore znanja te stvarajući čvrstu interdisciplinarnu međunarodnu mrežu institucija i stručnjaka iz Austrije, Hrvatske, Mađarske i Slovenije s područja arheologije, očuvanja kulturne baštine, turističkih djelatnika te lokalnih dionika, osnovana je Udruga Staza željeznog doba Podunavlja (Iron Age Danube Route Associaton). Zajednički cilj stručnjaka okupljenih u Udruzi, vođenih visokim standardima zaštite, istraživanja te predstavljanja arheološke baštine, jest povezivanje te promocija podunavske regije kao i nalazišta te muzeja u kojima se ona nalazi i čuva.

Staza željeznog doba Podunavlja (Iron Age Danube Route) bavi se jednim izuzetno krhkim, no vrlo atraktivnim i impozantnim prapovijesnim arheološkim fenomenom, krajolicima željeznog doba. Karakterizirani monumentalnim strukturama, kao što su groblja pod tumulima, ravna groblja, visinska utvrđena naselja te oppide, kao i elementima koji ukazuju na složenu organizaciju prostora, krajolici željeznog doba pripadaju razdoblju između 9. i kraja 1. stoljeća pr. Kr. Usto, željezno doba je razdoblje obilježeno izvanrednim korpusom pokretne baštine, kao i nematerijalne baštine, koja se čuva u brojnim muzejima podunavske regije, uključujući najvažnije regionalne i nacionalne institucije.

Udruga Staza željeznog doba Podunavlja, također će služiti kao platforma u sklopu koje će, na ovaj način uspostavljeno partnerstvo, ovu vrijednu arheološku baštinu učiniti vidljivijom i dostupnijom, istovremeno stvarajući gospodarsku i kulturnu dodana vrijednost današnjim stanovnicima regije.

Kao jedna od vodećih arheoloških institucija u Hrvatskoj, Arheološki muzej u Zagrebu dijeli viziju udruženog partnerstva te je prepoznao važnost ciljeva Udruge. Kao jedan je od osnivača Udruge Staza željeznog doba Podunavlja (Iron Age Danube Route Associaton), Arheološki muzej u Zagrebu će svojim djelovanjem aktivno doprinositi njihovom ostvarenju.

Rad Udruge Staza željeznog doba Podunavlja moguće je pratiti na društvenim mrežama i mrežnoj stranici:
www.facebook.com/Iron-Age-Danube-Route-115262343567900/
www.instagram.com/ironagedanuberoute/
www.ironagedanuberoute.com

Suosnivači Udruge Staza željeznog doba Podunavlja:

Arheološki muzej u Zagrebu, Hrvatska
Archaeolingua Alapítvány, Mađarska
Centrar za prapovijesna istraživanja, Hrvatska
Općina Kaptol, Hrvatska
Narodni muzej Slovenije, Slovenija
Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Universalmuseum Joanneum, Austrija
Magyar Nemzeti Múzeum, Mađarska
Zavod za varstvo kulturne dedinščine Slovenije, Slovenija
JU „Park prirode Papuk“, Hrvatska
Dolenjski muzej, Slovenija

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here