Laički protiv laičkih zavjera spram korone

0

Autor: Ivor Kruljac

Mjere popuštaju… Nema više pjevanja „Moja Domovina“ s balkona, nema više one napetosti dvoznamenkastih porasta broja oboljelih od koronavirusa, ni psovanja majke kršiteljima samoizolacije ispod članaka o istim na društvenim mrežama.

Mjere se popuštaju, u nekoliko faza, a dotične faze, od kojih sada ulazimo u treću izazvale su niz kontroverza s obzirom na redoslijed popuštanja. Crkve prije kina i kazališta? Apsurdno! Pa ili je trebalo istovremeno ili nikako, a konkretna logika po kojoj je kazalište rizičnije od crkve mi je ili promaklo ili nikad nije ni razjašnjeno.

Problem nastaje u tome što izvrsni rezultati borbe s pandemijom ne samo da postaju irelevantni već do izražaja više dolaze teorije zavjere o koronavirusu kao izmišljenoj gluposti. Otkako je korona krenula bilo je i teoretičara zavjera koji su onako, iskusno laički i neprofesionalnom pronicljivošću temeljem podataka iz izvora koji baš i ne idu u prilog zagovarateljima slobodi interneta (među kojima je i autor ovog teksta), žalostili nevjerojatnim glupostima koje su išle u dvije krajnosti: ili da koronu uzrokuje 5G ili da korona uopće ne postoji i da je sve glupost. Pritom su iz svoje mislilačke ali laičke perspektive davali „logične zaključke“ nasuprot onome što nam govori medicina i struka.

Žalosno je što medicina i stručnjaci koji imaju neku školu i pojma o virusima i epidemijama bivaju napadnuti kao lažljivci i „Bill Gatesovi plaćenici“ kada pored toga što pomažu, pokušaju i objasniti jednu ili dvije stvari, jer im laici ne vjeruju. Stoga sam se eto ja našao, jedan laik, da izdvojivši nekoliko laičkih izjava teoretičara zavjera, laički dam svoj obol ovoj raspravi ali u obranu struke. Laički i priglupo, ali barem za ispravnu stvar (onako, pravo logički i s plemenitim namjerama otkrivanja istine u korist malog čovjeka).

Jedna od najvećih gluposti, mišljenje je kako gripa ubije više ljudi. To je možda imalo smisla na početku pandemije, ali ne više. Prema najsvježijim podacima live scienca u trenutku pisanja ovoga članka, smrtnost gripe je u SAD-u 0.1%, a COVID-19 6% . Također, kako je SARS-cov2 novi virus, to znači da je riskantniji jer se naši organizmi s njim još nisu susreli te soj virusa nije oslabio kao kod gripe i ljudi se nisu naviknuli. Tragični postoci smrti od gripe kod starih i kroničnih bolesnika je neizbježna kod većine bolesti jer naši imunološki sustavi nisu vječni, zato postoji prirodna smrt, a besmrtnost je nedostižna fantazija. Stoga, dok koronavirus ne dostigne razinu obične gripe (pri čemu će i dalje ostati jednako smrtonosan, ako ne dođe do mutacija koja su moguća kod svakog virusa) treba paziti mjerama koje smo imali prethodnih mjeseci. Autopsija preminulih s koronavirusom u njemačkom institutu Robert Koch, pokazala je da je u većini slučajeva uzrok smrti zaraženih koronavirusom bilo bilo što od kardiovaskularnih problema, visokog krvnog tlaka, dijabetesa, raka, drugih problema s plućima i slično. To je dalo vjetar u leđima mišljenju da je korona histerija glupost. Tragično je ali i smiješno istovremeno da taj argument koriste isti oni koji naglašavaju fatalnost gripe, a ista stvar se može reći za nju. Taj visoki postotak smrti od gripe uzrokovan je drugim tegobama pored gripe. Apsurdno je proglašavati koronu gluposti s tim argumentom, a pritom govoriti o fatalnosti gripe koja je opasna iz istog razloga. Nadalje, u slučaju Italije i Španjolske, pokazuje se da je korona puno opasnija. Naime, umirali su stariji i bolesni, ali u tolikoj količini odjedanput da su se zdravstveni kapaciteti prenapućili pacijentima. To je bilo bitno izbjeći i srećom, u Hrvatskoj to je i izbjegnuto s uvođenim mjerama.

Stožer je griješio i treba biti kritiziran argumentima te ovaj povijesni događaj treba biti prilika za pouku nama i budućim generacijama kako se ubuduće bolje nositi sa pandemijama koje se mogu proširiti po cijelom svijetu. Ne samo zdravstveno, već i politički, ekonomski, informacijski i slično. No, to nećemo moći uraditi, ni za nas ni za buduće generacije, ukoliko ćemo se praviti da problema nije bilo ili ga umanjivati.

 

Ukoliko Vam se svidio članak, lajkajte, sherajte, komentirajte...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here